Setnikar Cankarjeva razmišlja o tožbi KPK

Ministrica v odstopu o visokem honorarju: »To niso proračunska sredstva. To so sredstva, pridobljena na trgu.«

Objavljeno
09. marec 2015 21.38
Vlada
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Ministrica za izobraževanje v odstopu Stanka Setnikar Cankar na očitke o visokih honorarjih v preteklosti odgovarja s trditvami, da to niso proračunska sredstva, temveč denar, pridobljen na trgu. Zato razmišlja o tožbi protikorupcijske komisije, ki je objavila njene zaslužke, ker da obstajajo dvomi v ustrezno razlago podatkov, je dejala za Televizijo Slovenija (TVS).

Setnikar Cankarjeva po poročanju TVS pravi, da je visoke honorarje ob redni zaposlitvi v preteklosti prejela za svetovanje, pedagoško delo in projekte, s katerimi se je prijavljala na domače ali tuje razpise.

»Rada bi poudarila tisto, kar mislim, da je bilo ali namenoma ali nehote zamolčano. To niso proračunska sredstva. To so sredstva, pridobljena na trgu,« je povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport v odstopu.

Zato tudi razmišlja o tožbi proti Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). »To mi svetujejo pravni strokovnjaki, ker obstajajo dejanski razlogi za dvom, ali so bili ti podatki interpretirani na pravi način, ali so celoviti in ali so bili zajeti vsi, ki so zaposleni v javnem sektorju,« je po poročanju TV Slovenija še dejala Setnikar Cankarjeva.

Ob tem je priznala, da so nekatera izplačila videti visoka, a je poudarila, da je šlo za honorarje za daljša obdobja. Pri tem je izpostavila mednarodne projekte.

***

KPK je prejšnji teden predstavil podatke o višini izplačil preko avtorskih honorarjev in podjemnih pogodb posameznikom iz javnih sredstev, po katerih je od leta 2003 Setnikar Cankarjeva prejela 636.068,98 evra.

Ministrica je posledično ponudila odstop, a ob tem zatrdila, da javna objava honorarjev pomeni zlorabo osebnih podatkov. Izrazila je prepričanje, da bo nadaljnji postopek ovrgel sum korupcije in konflikta interesov.

Že v petek je pojasnila, da zaposleni v visokem šolstvu omenjene honorarje prejemajo za predavanja na izrednem študiju, predavanja v tujini ter za svetovalno in raziskovalno delo, pri tem pa delež dobi tudi fakulteta, na kateri so zaposleni. Delo pri tem opravljajo za fakulteto, zato po njenem prepričanju pri tem ne more iti za konflikt interesov.