Prodaja Telekoma bo test za vlado

Proti bodo ministri SD, vprašanje je, kako bodo odločili ministri SMC in Desusa.

Objavljeno
05. junij 2015 22.52
Zoran Potič, M. H., notranja politika
Zoran Potič, M. H., notranja politika

Ljubljana – Skupščina družbe Telekom Slovenije, torej vlada, bo morala sprejeti odločitev, ali bo državno telekomunikacijsko podjetje prodano skladu Cinven. Rok za odločitev se bo iztekel 10. junija, dokler ponudba britanskega sklada velja. Sodeč po izjavah politikov lahko sklepamo, da bo v prihodnjih dneh zelo napeto.

Zaradi odločanja o prodaji Telekoma Slovenije bo slovenska politika, pri tem bodo posebno izstopale vladne stranke, v prihodnjih dneh zelo aktivna. Premier Miro Cerar je ob robu odpiranja predora Markovec dejal, da bo vlada odigrala svojo vlogo, če je SDH ni zmogel. Tega, ali bo vlada potrdila prodajo, Miro Cerar ni hotel napovedati. »Moramo proučiti vse sestavine te ponudbe, moramo dobiti vsa gradiva od SDH, biti polno informirani, potem pa bomo seveda sprejeli odločitev, ki se ji gotovo ne bomo izmikali.« Dejal je še, da bo treba očitno SDH temeljito prenoviti. Znano je, da je uprava holdinga sklenila, da je prodaja Telekoma britanskemu skladu Cinven primerna in ekonomsko smiselna, vendar nadzorniki SDH tega niso podprli, ampak so odločitev preložili na skupščino Telekoma, to je vlado, zaradi »zelo zahtevnih pravnih vprašanj«. Če pravilno interpretiramo besede državnega sekretarja Metoda Dragonje, ki jih je izrekel ob robu mednarodne konference o gospodarskih izzivih Slovenije, so nadzorniki SDH za svoje odločitve tudi odškodninsko odgovorni, zato niso hoteli prevzeti popolne odgovornosti. Kajti, če bi nadzorniki odobrili prodajo, se vlada o tem sploh ne bi izrekala.

Kako bo odločil ministrski zbor, še ni jasno, a na podlagi odzivov SMC, Desusa in SD lahko sklepamo, da sta prvi dve stranki z dejstvom, da bo morala odgovornost prevzeti vlada, nezadovoljni, najmanjša koalicijska partnerica SD pa je s tem zadovoljna.

Od nelagodja do veselja

Predsednik Desusa Karl Erjavec je danes ponovil, da si nadzorniki SDH niso zaslužili plače, ker bi končno odločitev morali sprejeti, ne pa da odgovornost prelagajo na politiko. Kako nadaljevati, se bo pogovoril s premierom, je pojasnil, vendar bodo v Desusu hoteli dobiti tudi odgovor na vprašanje, ali je britanski Cinven strateški kupec. Vodja poslanske skupine Desusa Franc Jurša je dodal, da so nenehno zagovarjali stališče, da mora odločitev o prodaji Telekoma sprejeti SDH, kako bodo ravnali njihovi ministri pa ni hotel napovedovati.

Drugačno stališče zagovarjajo v SD. Predsednik Dejan Židan pravi, da je odločitev nadzornikov SDH razumna, ker so v SD prepričani, da morajo člani vlade sprejeti odločitev. Ta bo transparentna, predvsem pa naj bi omogočala, da pretehtajo vse argumente za in proti prodaji. Ni prav, da bi se pri tako pomembni odločitvi politika skrivala za hrbti različnih institucij. »Gre za pomembno naložbo, zato je logično, da njeni upravljavci za končno mnenje vprašajo lastnika, dolžnost politike pa je, da se odloča,« meni Židan.

ZL: Je Cerar mož beseda?

Tudi opozicijske stranke imajo pri vprašanju prodaje Telekoma različna mnenja. Podobno kot SD menijo tudi v ZL, in sicer da mora o prodaji Telekoma odločati vlada. Vodja poslancev ZL Luka Mesec pravi, da bo to test za vlado, ali bo ta držala obljubo, da ne bo prodajala strateških podjetij. »Pokazalo se bo, koliko je Miro Cerar mož beseda,« je dejal Mesec.

Predstavnik poslancev NSi Jože Horvat pa meni, da nadzorniki z odločitvijo niso opravili izpita. SDH naj bi deloval kot apolitični holding, ki bo upravljal državno premoženje, zato je nesprejemljivo, da ključno odločitev prepušča politiki. V NSi menijo, da je privatizacija nujna za umik politike iz gospodarstva. Če bo prodajni postopek ustavljen, bo moral po prepričanju NSi za to nekdo prevzeti odgovornost. »Nekdo se norčuje iz državljanov. Gre za tisto politiko, ki ima v Telekomu svoje bankomate,« je poskušal biti nazoren Horvat.

Čeprav se SDS strinja z NSi, da je privatizacija Telekoma nujna, imajo nekoliko drugačno mnenje o odločitvi nadzornikov SDH. Poslanec SDS Marko Pogačnik meni, da so nadzorniki ravnali prav, ker so končno odločitev preložili na vlado. V SDS so prepričani, da vlada nima težkega dela, ker je uprava SDH dejala, da je prodaja Telekoma ekonomsko upravičena, pri tem mora slediti le stroki, je dejal Pogačnik.

 

                                                            Telekom Slovenije skozi čas