Sindikate jezita varčevanje in neupoštevanje socialnega sporazuma

Dušan Semolič je poudaril, da dokumenta naslavljata zlasti cilja gospodarske rasti in javnofinančne konsolidacije.

Objavljeno
17. april 2015 17.52
jsu/ DUSAN SEMOLIC
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA
Ljubljana - Osnutka nacionalnega reformnega programa (NRP) in programa stabilnosti 2015-2016 preveva logika varčevanja, medtem ko se v sindikatih zavzemajo za dvig socialne varnosti, je po seji ESS dejal sindikalist Dušan Semolič.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril, da bi dokumenta morala predstavljati »radikalno spremembo poti«, vendar pa tega v njih ni opaziti. Naslavljata namreč zlasti cilja gospodarske rasti in javnofinančne konsolidacije, medtem ko se v sindikatih zavzemajo predvsem za dvig socialne varnosti, pri čemer izhajajo iz februarja podpisanega socialnega sporazuma.

Semolič je danes znova izpostavil zlasti pomen ustvarjanja pogojev za odpiranje novih kakovostnih delovnih mest. Prav tako je zahteval, da bi na področju plačne politike prišlo do premika v prid delavcev in ne le v prid kapitala. Kot je še poudaril, pričakujejo, da dokument ne bo pisan samo po meri Bruslja, ampak tudi po meri ljudi.

Z njim se je strinjal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj. Bistveni problem obeh dokumentov je napoved, da bodo učinki kratkoročnih ukrepov spremenjeni v dolgoročne sistemske ukrepe, je povedal Štrukelj. V tem pogledu gre država po njegovi presoji povsem v napačno smer, ki ji sindikati izrazito nasprotujejo. Zato bodo vztrajali, da se ta zapis iz obeh dokumentov izvzame, je napovedal.

Izpostavil je še, da niti v enem od dokumentov ni zaslediti potrditve dejstva, da je vlada lani s sindikati sklenila dogovor o plačah, po katerem bi se v javnem sektorju te morale s 1. januarjem prihodnje leto zvišati. Zato se Štrukelj sprašuje, ali vlada s tem napoveduje, da se ne bo držala dogovora.

Tudi generalni sekretar Konfederacije sindikatov Pergam Slovenije Jakob Počivavšek je ocenil, da dokumenta ne odražata poudarkov, ki so bili ključni pri sprejemanju socialnega sporazuma. Kot je poudaril, je vsebina NRP premalo konkretizirana; v ospredje postavlja javnofinančno konsolidacijo, ne pa tudi vsebine sprememb.