Sindikati: Protest bolj verjeten kot dogovor z vlado

Sindikati bodo verjetno protestirali 3. decembra. Branimir Štrukelj v tem trenutku možnosti za kompromis ne vidi.  

Objavljeno
19. november 2014 13.59
jer*Protesti, policisti
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Vladni pogajalci sindikatom javnega sektorja predstavljajo nove predloge varčevalnih ukrepov za leto 2015. Sindikalna stran ostaja nezadovoljna, Branimir Štrukelj svari, da so stališča obeh strani diametralno nasprotna in da trenutno ne vidijo kompromisa. Tako je »skoraj prepričan«, da se bodo sindikati dogovorili za skupen protest 3. decembra.

Pogajanj se udeležuje tudi finančni minister Dušan Mramor, ki se je ob prihodu izognil medijem. Glavni vladni pogajalec in minister za javno upravo Boris Koprivnikar je pojasnil le, da se bodo pogovarjali zlasti o finančnih pričakovanjih obeh strani.

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Štrukelj je medtem v izjavi novinarjem potrdil ponedeljkov sestanek na ministrstvu za finance, na katerem je Mramor opozoril na nujnost zmanjšanja javnofinančnega primanjkljaja pod zahtevane tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP). Po Štrukljevih besedah je minister izpostavil tudi, da tega ni mogoče storiti brez dodatnih rezov v javnem sektorju.

O podrobnostih ponedeljkovega sestanka, ki se ga je poleg Mramorja in Štruklja udeležil še vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič, Štrukelj sicer ni želel govoriti. Neuradno pa naj bi Mramor na srečanju opozoril tudi, da iz EU že prihajajo opozorila o scenarijih poseganja v plače in druge prejemke, če dogovora med vlado in sindikati ne bo. V tem primeru naj bi vladi preostalo kar sedemodstotno znižanje plač z interventnim zakonom.

»600 milijonov iz Teša bi lahko porabili za plače«

Ob tem je Štrukelj poudaril, da v tem trenutku ne vidijo kompromisa med »diametralno nasprotnimi stališči.« Sindikalisti namreč vseskozi pristajajo le na prenos trenutno veljavnih ukrepov, kar pa bi pomenilo 127 milijonov evrov manj od načrtovanega prihranka vlade z dodatnimi ukrepi.

Na vprašanje, kje sam vidi možnosti za prihranek, je Štrukelj odgovoril, da so teh »127 milijonov evrov že nekajkrat imeli.« »Mimogrede, če ne bi 600 milijonov na Tešu vrgli v zrak in v zasebne žepe, bi si lahko mi štiri leta dvigovali plače. Ampak to nikogar ne zanima,« je dodal.

V Bruslju naj se stepejo

Je pa tudi po njegovem mnenju jasno, da vlada ta sredstva mora najti. Zato ji predlaga, naj »postane vlada«. »Naj se stepejo v Bruslju in si izboljšajo pogoje, po katerih moramo doseči ta odstotek. In naj prisilijo banke, ki sedijo na denarju, da bodo začele posojati denar slovenskim podjetjem. Da bomo mi iz svojih žepov financirali gospodarstvo, je neumno,« je bil oster Štrukelj, ki je v tem trenutku "skoraj prepričan", da se bodo sindikati dogovorili za skupen protestni shod, ki ga sicer za 3. december načrtuje šolski sindikat Sviz. Štrukelj namreč dvomi, da bo vlada pristala na sindikalne zahteve.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič je glede Mramorjevih napovedi o morebitnem znižanju plač z interventnim zakonom danes dejal, da gre za »grozilni manever, ki so ga že vajeni iz preteklosti«. Take napovedi po njegovem mnenju povzročajo še večji nemir in jezo med zaposlenimi v policiji in tudi širše v javnem sektorju. Takšne izjave bi na četrtkovi skupni seji sveta obeh policijskih sindikatov pomenile zelo lahko odločitev, je ocenil, torej se lahko zgodi tudi formiranje stavkovnih odborov in takojšen konflikt z vlado.