Sindikati in vlada prvič prekrižali meče

Če vladi dogovor ne bo uspel, se bodo javnofinančni odhodki v letu 2015 zvišali za približno 313 milijonov evrov.

Objavljeno
23. oktober 2014 21.30
Alina Komashchuk (L) of Ukraine competes against Ilaria Bianco of Italy during their women's team sabre third place match at the World Fencing Championships in Kazan July 21, 2014. REUTERS/Grigory Dukor (RUSSIA - Tags: SPORT FENCING) - RTR3ZIVE
Mario Belovič. notranja politika
Mario Belovič. notranja politika

Ljubljana – Vladni pogajalci so sindikatom danes predstavili svoja izhodišča za znižanje plačne mase v javnem sektorju. Vlada želi podaljšati že veljavne ukrepe v prihodnje leto, kot smo že poročali, pa bi rada dodatno znižala izdatke za plače za tri odstotke. Po prvih odzivih sindikatov bo predvsem slednje velik zalogaj.

Predlagana izhodišča podaljšujejo doslej veljavne ukrepe v leto 2015 in predvidevajo dodatne ukrepe, s katerimi bi zmanjšali obseg izdatkov za stroške dela v letu 2015 za tri odstotke (podrobneje v grafiki). Poleg tega izhodišča vključujejo tudi predlog rešitve o kvorumu za sklenitev in spremembe kolektivne pogodbe za javni sektor ter predloge za sistemsko upravljanje in zmanjševanje stroškov poslovanja.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki bo vodil vladne pogajalce, si želi, da bi pogajanja privedla do ukrepov za nagrajevanje boljših delavcev, a se za zdaj še vedno vrtijo v krogu rezanja splošnih dodatkov in plačne uravnilovke. Kako bo vlada dosegla dodatno znižanje, je še odprto, pravi Koprivnikar. »Kako ga bomo dosegli in s kakšnimi ukrepi, ali z zmanjševanjem dodatnih stroškov, morda celo odpuščanjem, morda premestitvami, je vse stvar pogajanj, zato ta trenutek ne morem govoriti o številkah.« Ko bodo v pogajanjih prišli do ukrepov fleksibilnega nagrajevanja, pa bo postal bistveno bolj optimističen. Ti ukrepi namreč »dejansko vodijo v razvoj in boljšo kakovost javnega sektorja«. Minister dopušča možnost, da poiščejo drugačne ukrepe od trenutno predlaganih; vse da bo stvar dogovora.

Na udaru le uniforme?

Predvsem sindikati uniformiranih poklicev pred pogajanji opozarjajo, da bodo zaradi predvidenega dodatnega varčevanja na udaru določeni poklici; že vnaprej sporočajo, da na takšne ukrepe ne bodo pristali. »V Slovenski vojski nimamo več kaj dati, plače so že tako majhne v primerjavi z ostalimi v javem sektorju. Sporočilo vladni ekipi bo, da smo javni uslužbenci dovolj prispevali k stabilizaciji javnih financ,« meni sekretar sindikata ministrstva za obrambo Marjan Lah. Tudi v sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides napovedujejo, da ne nameravajo popuščati. »Popuščanja tu ne more biti,« pravi predsednik Fidesa Konrad Kuštrin, saj se pri plačah odpovedujejo že od leta 2008, rezultatov pa ni. »Država je v vse večji krizi, denar odteka, vemo, kaj se je dogajalo z bankami, s Tešem.« Nezadovoljen je tudi s splošnim, linearnim pristopom k varčevanju. Zdravnikov je v Sloveniji glede na povprečje v EU premalo in ne morejo na »ta način deliti usode s tistimi, ki jih je morda preveč ali pa delajo premalo ali preslabo«. Predvideni dodatni varčevalni ukrepi so linearni in bi veljali za celoten javni sektor.

Sekretar sindikata državnih organov Drago Ščernjavič se sprašuje, zakaj želi vlada pri fiskalni konsolidaciji znižati primanjkljaj državnega proračuna celo na 2,8 odstotka BDP, namesto na 3, kot to od Slovenije zahteva Evropska komisija. »Zakaj takšna ubogljivost in nesmiselno pretiravanje? Zakaj si pri tem ne izbori položaja, kakršnega imata Nemčija in Francija, ki jim pri izpolnjevanju fiskalnih ciljev gledajo 'skozi prste'? To bo imelo dodatne razsežnosti v negativnih posledicah in temu odločno nasprotujemo,« pravi.

Tudi v največjem sindikatu javnega sektorja Sviz po besedah Branimirja Štruklja, ki vodi tudi konfederacijo sindikatov javnega sektorja, ne bodo pristali na zniževanje plač. Zanje je kot izhodiščni dokument za pogajanja sprejemljiv le zadnji predlog, ki jim ga je ponudila prejšnja vlada, ki dodatno ne posega v plače. V Svizu so danes od ministrice za izobraževanje, znanost in šport Stanke Setnikar Cankar dobili ustno zagotovilo, da varčevanje ne bo šlo na račun spreminjanja standardov in normativov za svetovalne delavce, knjižničarje in nepedagoško osebje v šolah, kar bi lahko povzročilo odpuščanje.

Če vladi ne bo uspelo doseči dogovora s sindikati, se bodo konec leta iztekli zdaj veljavni varčevalni ukrepi, javnofinančni odhodki v letu 2015 pa bi se s tem zvišali za približno 313 milijonov evrov. Pogajalci imajo čas za dogovor do konca leta, tehnično pa nekoliko manj, saj mora biti do takrat že sprejet rebalans proračuna za prihodnje leto. Po Koprivnikarjevih besedah je dogovor nujen.