Sindikati pričakujejo nova vladna izhodišča

Po seji vlade naj bi se vladni pogajalci, prvič pod vodstvom Lilijane Kozlovič, dobili na pogajanjih s sindikati javnega sektorja.

Objavljeno
28. februar 2018 19.31
Ljubljana – V sindikatih javnega sektorja pričakujejo, da bo vlada na četrtkovi seji sprejela nova izhodišča za pogajanja. Že takoj po seji vlade pa naj bi se vladni pogajalci, prvič pod vodstvom generalne sekretarke vlade Lilijane Kozlovič, najprej dobili na pogajanjih s 16 sindikati javnega sektorja, ki so zahteve postavili skupaj, nato pa še s Svizom.

Kozlovičevo je vlada za vodjo svoje pogajalske skupine imenovala prejšnji četrtek po tistem, ko se je s tega mesta umaknil minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Sindikatov ni takoj sklicala na pogajanja, ampak so, kot je bilo danes razumeti tudi predsednika vlade Mira Cerarja, v preteklih dneh potekali nekateri pripravljalni sestanki s predstavniki sindikatov.

Z glavnim tajnikom Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimirjem Štrukljem in vodjo koordinacije stavkovnih odborov 16 sindikatov Jakobom Počivavškom se je ločeno srečal tudi premier sam.

Kot je za STA pojasnil Počivavšek, so govorili o tem, kako nadaljevati pogajanja. Ta se bodo sicer z njihovo skupino sindikatov, ki je enodnevno opozorilno stavko pripravila januarja, nadaljevala v četrtek ob 14. uri. Počivavšek pa je poudaril, da bo ključno, kaj bo vlada sprejela na seji pred tem, in da se bodo šele na podlagi tega lahko opredeljevali.

Srečanje s premierjem je za STA potrdil tudi Štrukelj in dodal, da je šlo za neformalni sestanek. V Svizu pričakujejo, da bo vlada spremenila sporna izhodišča izpred dveh tednov ter da bodo nadaljevali pogajanja. »Če bodo izhodišča ostala enaka, potem bo tudi rezultat približno enak,« je dejal Štrukelj.

Dodal je, da so pogajanja s Svizom predvidena za četrtek ob 17. uri, pred tem pa bo glavni stavkovni odbor sindikata na izredni seji govoril o pripravah na izvedbo nadaljevanja splošne stavke v vzgoji in izobraževanju 14. marca.

Radivoj Uroševič, predsednik Policijskega sindikata Slovenije, ki skupaj s Sindikatom policistov Slovenije vodi stavko v policiji, je za STA povedal, da so s Kozlovičevo imeli neformalni pogovor. Tudi policisti, ki so stavko začeli 12. februarja, pričakujejo, da bo vlada v četrtek govorila o pogajanjih ter da se bodo nato na pogajanjih sestali v prihodnjih dneh.