Sindikati skupaj proti odpuščanju

Pismo predsedniku vladi, naj ne gre po poti odpuščanja v javnem sektorju.

Objavljeno
24. september 2012 22.35
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika
Ljubljana – Zadnje napovedi vlade, da bo začela odpuščati v javnem sektorju, sprožajo burne odzive sindikatov. Ti bodo danes pisali premieru Janezu Janši in ga pozvali, naj tega ne stori. O ukrepanju se bodo dogovorili v prihodnjih dneh.

»Delovna mesta bomo branili za vsako ceno. Ko ljudi odpuščajo, se sindikati ne gremo socialnega dialoga. To razumejo tudi na Papui Novi Gvineji,« napoveduje predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

Sindikati se bodo danes skupaj odzvali na vse pogostejše napovedi vlade, da bo odpuščala zaposlene v javnem sektorju. »Uradnih informacij koliko, kje in kako naj bi odpuščali, nimamo,« pravi Štrukelj, ki takšne izjave predsednika vlade Janeza Janše in ministra za finance Janeza Šušteršiča razume kot taktično potezo, pred novim poskusom znižanja plač v javnem sektorju, ki daje takojšnje finančne učinke.

»To je taktika, s katero se poskuša pritiskati na znižanje plač, saj bi odpuščanje dalo finančne učinke šele leta 2014, proračun pa je nelikviden letos in prihodnje leto.«

Na ministrstvu za javno upravo do 4. oktobra, ko naj bi bil sprejet proračun za prihodnje leto, ne dajejo nobenih dodatnih pojasnil, kako bo zniževanje proračunskega primanjkljaja vplivalo na kadre in plače v javnem sektorju.