»Sklep o prodaji 15 državnih podjetij sprejeli pod prisilo in grožnjo«

Združena levica: Privatizacija Aerodroma Ljubljana in Telekoma Slovenija naj se nemudoma ustavi.

Objavljeno
29. avgust 2014 13.23
Posodobljeno
29. avgust 2014 13.56
bsa-koalicijska pogajanja
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana − Za razpravo o tem, ali zapornik Janez Janša lahko sedi v enem od parlamentarnih odborov, je bilo namenjenih pet ur, za poslansko razpravo o prodaji paketa 15 državnih podjetij pa eno uro in petnajst minut, je danes pred sedežem SDH povedal predsednik Združene levice Luka Mesec.

Prepričan je, da je bila odločitev o prodaji sprejeta pod časovno prisilo in z zlaganimi argumenti ter da privatizacije ni izsilila EU, temveč je seznam podjetij sestavila vlada Alenke Bratušek v odhajanju in njen minister za finance Uroš Čufer.

Pri tem je poudaril, da je tudi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han razkril, poroča STA, da so sklep o privatizaciji 15 podjetij v vladi Bratuškove sprejeli pod prisilo in grožnjo, da bo v nasprotnem primeru v Slovenijo prišla trojka.

Mesec je napovedal, da bi njihovi poslanci zahtevali izredno sejo − za vložitev zahteve potrebujejo vsaj četrtino glasov poslancev −, saj menijo, »da slovenska družba rine v nepremišljeno privatizacijo«. Iniciativo za sklic izredne seje podpira tudi zunajparlementarna stranka Solidarnost.

ZL je danes pred sedežem Slovenskega državnega holdinga (SDH) pozvala, »naj se privatizacija Aerodroma Ljubljana in Telekoma Slovenija nemudoma ustavi, da se sprejme strategija upravljanja državnega premoženja, ki jo predvideva Zakon o SDH, ter da se SDH preoblikuje iz 'agencije za razprodajo državnega premoženja' v ustanovo za demokratično koordinacijo slovenskega gospodarstva«.

K pozivu ZL so se pridružili še član Sveta Iniciative za demokratični socializem Marko Kržan, predsednik Konfederacije sindikatov 90 Slovenije Peter Majcen in sindikalist Goran Lukić iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Lukić je poudaril, da gre za privatizacijo privatizacije, ki jo vodijo skupine in posamezniki z različnimi interesi: »Za strateški marketing privatizacije skrbi Ameriška gospodarska zbornica; za dobro PR-podobo privatizacije skrbi časopis Finance; mednarodno svetovalno podoporo zagotvaljajo mednarodni finančni konglomerati, npr. Citygroup; seveda pa pri tem procesu ne gre brez domače politične operative, kot sta NSi in bivši minister za finance Uroš Čufer,« je naštel Lukić.

Sindikalist Majcen pa je poudaril, da je Aerodrom čvrsto podjetje, ki za tekoče poslovanje in razvoj ni jemalo kreditov. Privatizacija Aerodroma ni transparentna, za kar je po njegovem mnenju odgovorna Bratuškova. Od nove vlade pričakuje, da bo naredila vse, da to prepreči.

V ZL so sicer proti vsakršni privatizaciji slovenskih podjetij. V tistih, kjer je država slab lastnik, pa bi po njihovem prepričanju morali upravljanje prevzeti zaposleni, tako da bi podjetje postalo del alternative kapitalizmu.