Sežig Kučanove biografije »dejanje, ki ne spada v 21. stoletje«

Zgodovinarji: Udarili niso le po zgodovinopisju, ampak tudi po načelih demokracije.

Objavljeno
21. december 2015 20.56
plebiscit
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana – Člani Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani so obsodili sežig knjige Boža Repeta pred hišo Milana Kučana. To je skrajno nevarno in sovražno dejanje, menijo profesorji zgodovine.

Sobotni dogodek pred hišo nekdanjega predsednika republike Milana Kučana je v javnosti naletel na velik odmev, tolikšnega, da se je od dejanja skupine predstavnikov Zveze slovenskih domoljubov distancirala tudi SDS. Stranka je na družabnem omrežju zapisala, da ne podpirajo zborovanj pred domovi, so pa spomnili, da je sedež Foruma 21 na Nazorjevi ulici v Ljubljani (nič niso zapisali o sežigu knjige).

Zgodovinarji so v protestni izjavi (akademika Rajko Brtož in Peter Štih ter izstopajoči profesor Mitja Ferenc) zapisali: »To dejanje ni naperjeno le proti avtorju knjige, našemu kolegu, temveč proti zgodovinopisju na splošno. Še več, proti samim principom demokracije. Ne glede na to, kako se opredeljujemo do posameznega zgodovinopisnega dela, in ne glede na to, koliko se prepoznavamo v zgodovinopisnih izbirah in interpretacijah posameznega avtorja, ne smemo in ne moremo dopustiti, da se nestrinjanje s posamičnim zgodovinopisnim početjem sprevrže v nasilni in sovražni akt.«

K obsodbi dejanja pred Kučanovo hišo so se pridružili tudi v izvršnem odboru Desusa, ki je o tem zavzel stališče. V drugi največji vladni stranki menijo, da sežiganje knjig ne spada v 21. stoletje. Takšna dejanja poznamo iz obdobja fašizma in nacizma, so dejali v IO Desus.