Večina sindikatov proti zamrznitvi intervencijskega zakona

Konfederacija sindikatov bi različico podprla, če bi se politične stranke in liste zavezale, da ne bodo dodatno posegale v plače.

Objavljeno
07. november 2011 10.16
Posodobljeno
07. november 2011 10.48
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika

Ljubljana – Usoda intervencijskega zakona visi v zraku. Konfederacija sindikatov javnega sektorja se je danes odločila, da bi zadnjo različico podprla, če bi se politične stranke in liste – tudi nove – zavezale, da prihodnje leto ne bodo dodatno posegale v plače.

Poslanec Zaresa Pavel Gantar, ki je sprožil zadnji poskus, da bi še v tem mandatu omejili povečanje izdatkov za plače v javnem sektorju, pokojnine in socialne transferje, je danes nadaljeval pogovore s sindikati. Glede svojega poskusa je bil optimističen. Po Twitterju je sporočil: »Mogoče pa bo vendarle doseženo soglasje s socialnimi partnerji. Sindikati za razum, upam, da tudi politika!« Danes je znova pisal poslanskim skupinam in jih seznanil s potekom svojih neformalnih pogovorov: »Izoblikovalo se je stališče, da bi socialni partnerji verjetno podprli zamrznitev plač javnih uslužbencev, če bi se predsedniki političnih strank zavezali, da v letu 2012 ne bodo enostransko posegali v plače javnih uslužbencev.« Zato jih je zaprosil, naj mu do srede odgovorijo, ali so pripravljeni sprejeti takšno zavezo.

Konfederacija dihnila 
pogojni da

Predsednik konfederacije Branimir Štrukelj nam je danes pojasnil, da je v primeru takšne politične zaveze šest njihovih sindikatov pripravljeno podpreti intervencijski zakon. »Tudi TRS, Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića in Lista Gregorja Viranta naj se k temu zavežejo,« vztraja Štrukelj. Skupina več kot 20 sindikatov, ki jih vodi Dušan Miščević, je intervencijski zakon danes popoldne odločno zavrnila, a to ni vzelo poguma Gantarju. Sporočil je: »Še se bomo pogajali. Za razum!«

Intervencijski zakon je oktobra predlagala vlada, a ga je kolegij predsednika državnega zbora zavrnil, zdaj je v igri – sicer še nenapisana – nekoliko milejša različica. Po tej bi javni uslužbenci prihodnje leto napredovali v višje nazive in plačne razrede, tako bi bili seveda tudi plačani, plač, pokojnin in socialnih transferov pa kljub vsemu ne bi usklajevali z inflacijo. Če bo Gantar uspešen, bi državni zbor lahko obravnaval zakon 17. novembra.

Janković za, TRS proti, 
Virant zadržan

Parlamentarne stranke so do nepriljubljenega ukrepa pred volitvami zadržane, večina jih svojo podporo zakonu pogojuje s soglasjem sindikatov, SNS in Desus pa sta proti. Nekateri poslanci so zadržani tudi do politične zaveze, ki naj bi jo dali sindikatom.

»Naj pošljejo zavezo na papirju, nato bomo videli,« je bil kratek vodja poslancev SD Dušan Kumer. Borut Sajovic, ki vodi poslance LDS, pa meni, da sedanji parlamentarci takšne obljube ne morejo dati. V TRS težav s takšno obljubo nimajo.

Danes so na Twiterrju sporočili, da »v plače javnih uslužbencev ne bi posegali. Kar država obljubi, mora izpeljati, in ne stalno spreminjati.« Intervencijski zakon je podprl Zoran Janković, »saj bi tako dobili eno leto za pogovore o pogojih za uslužbence v javnem sektorju«. Gregor Virant pa noče razkola med sindikati: »Če bi ukrep podprla tudi druga skupina sindikatov, bi bila to prava rešitev.«