Slab izkupiček dal pospeške povezovanju na levici

Dejan Židan napovedal, da se bo SD povezala s sorodnimi strankami. Zavezništvo napoveduje tudi Alenka Bratušek.

Objavljeno
26. maj 2014 22.32
Tanja Starič, Anže Božič, Zoran Potič, notranja politika
Tanja Starič, Anže Božič, Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana – Socialni demokrati so strnili vrste in potegnili za stranko najmanj bolečo potezo: Igor Lukšič je moral mesto predsednika stranke prepustiti Dejanu Židanu. Na volitvah so samo tri mesta pripadla strankam, ki sodijo v socialno-liberalno opcijo, čeprav je v absolutnem številu dobila več glasov kot desnica. 

Po Gregorju Virantu, ki je na volilni večer odstopil z vrha Državljanske liste, je danes poleg Lukšiča, odstopil tudi predsednik Zaresa Pavel Gantar. Ta poteza in tudi odhod Gregorja Viranta bi lahko pospešila povezovanje strank. V novo zavezništvo bosta zagotovo povabljena tudi Igor Šoltes in Miro Cerar.

Povezovanje SD

Prva napoved dosedanjega kmetijskega ministra Dejana Židana je povezovanje na levici. »Veselimo se pogovorov s strankami, ki sorodno razmišljajo. Verjamem, da bomo znali igrati vlogo povezovalca in da lahko skupaj na volitvah zmagamo,« se je od izključevalne politike Lukšiča do manjših konkurenčnih strank takoj distanciral njegov naslednik Dejan Židan. Pričakovati je, da bodo sodelovanje najprej ponudili strankam iz levega političnega bazena, kot so denimo Desus, Solidarnost ali posamezne članice Združene levice (TRS, IDS, DSD), medtem ko se zdi povezovanje z nastajajočimi sredinskimi strankami Alenke Bratušek, Mira Cerarja in Igorja Šoltesa manj verjetno.

Židan bo SD začasno vodil do rednega kongresa, ki ga načrtujejo v najkrajšem možnem času po parlamentarnih volitvah. Čeprav je še v nedeljo zatrjeval, da nima ambicij po vodenju stranke, so bili argumenti in podpora stranke tako »jasni in enotni, da sem se odločil sprejeti to breme,« je pojasnil Židan. »SD je s tem v dobri kondiciji in gre lahko na polno na državnozborske volitve,« pa je dodal Igor Lukšič.

Povezovanje Bratuškove

Tudi Alenka Bratušek je napovedala, da bo vse moči usmerila v povezovanje leve sredine. Problem je, da so se zaradi velikega števila strank glasovi drobili. »Naša skupna odgovornost je, da se ta scenarij ne ponovi več,« je dejala Bratuškova, ki bo stranko Zavezništvo Alenke Bratušek ustanovila v soboto.

Premierka v odstopu bi se povezala z vsemi strankami leve sredine, »manjšimi, večjimi, novimi...«. Tudi s SD, s katero je v zadnjem letu v vladi »dobro sodelovala«. Dva dni za Bratuškovo bo stranko ustanovil tudi Miro Cerar, ki je danes prav tako povedal, da je »povezovanje strank zaradi volilnega sistema neizogibno«. V zavezništvu bo zagotovo tudi Igor Šoltes, ki sicer odhaja za evropskega poslanca, po neuradnih informacijah pa bi ga odhajajoča vlada lahko predlagala tudi za novega evropskega komisarja.

Razveza NSi

Vodstvo NSi se je danes seznanilo z razpletom volitev, v četrtek pa bo sodelovanje s SLS analiziral tudi svet NSi. Mnenja so očitno različna, saj je podpredsednik stranke Aleš Hojs kmalu zatem, ko je postalo jasno, da ga je prehitel prvak SLS Franc Bogovič s preferenčnimi glasovi, podvomil o uspešnosti sodelovanja. Poudaril je, da sta tokrat NSi in SLS dobili bistveno nižjo podporo kot pred petimi leti na evropskih volitvah (nastopili sta ločeno, seštevek pa znaša okoli 20 odstotkov) oziroma približno tolikšno kot NSi sama na zadnjih EU volitvah. Od odločitve NSi je odvisno tudi nadaljevanje skupnega projekta s SLS, torej oblikovanja zmerne alternative na desnici. Poslanska skupina ljudske stranke je že sporočila, da je bilo povezovanje uspešno in bi bilo koristno tudi na parlamentarnih volitvah. Z vodstvom NSi se že dogovarjajo za podpis predvolilnega sporazuma.