Slabe napovedi za protitajkunske zakone

Izredna seja DZ: podpora petim zakonom negotova, najslabše kaže noveli kazenskega zakonika.

Objavljeno
01. november 2011 18.13
Posodobljeno
02. november 2011 06.00
Majda Vukelić, Klara Škrinjar, notranja politika
Majda Vukelić, Klara Škrinjar, notranja politika

Ljubljana – Državni zbor, ki je sicer že razpuščen, bo na današnji izredni seji odločal o petih zakonih, na katere je državni svet prejšnji teden vložil veto. Gre za sveženj protitajkunske zakonodaje ter za spremenjena zakona o gospodarskih družbah in lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije. V drugo zakoni potrebujejo 46 glasov podpore poslancev.

Glede na to, koliko glasov so posamezni zakoni dobili ob prvem glasovanju (kar je razvidno iz objavljene tabele), za zdaj najslabše kaže novelama kazenskega zakonika in lastninskega preoblikovanja Loterije Slovenije. Samo v SD, Zaresu in LDS so napovedali podporo vsem petim zakonom.

Gre za noveli kazenskega zakonika in zakona o kazenskem postopku, za zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora in za spremenjena zakona o gospodarskih družbah in lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije. Z udeležbo na seji ne bi smelo biti težav, saj so nam sogovorniki zatrdili, da se bodo poslanci seje zagotovo udeležili. Podpora zakonom pa je negotova. Za zdaj najbolje kaže zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora.

Dušan Kumer, vodja poslancev Socialnih demokratov, je dejal, da bodo glasovali tako, kot so prejšnjič: »Naša stališča ostajajo nespremenjena.« To pomeni, da bodo podprli vse zakone, na katere je bil izglasovan veto. »Gledati moramo pozitivno naprej, ne bomo zganjali pesimizma,« nam je včeraj dejal Kumer. Tudi vodji poslanskih skupin LDS in Zares Borut Sajovic in Franco Juri sta napovedala podporo vsem petim zakonom.

Vinko Gorenak (SDS) je pojasnil, da bodo zagotovo glasovali za zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, ne bodo za novelo kazenskega zakonika, kako bodo glasovali o zakonu o kazenskem postopku in o drugih dveh zakonih pa ni želel napovedati. Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik je napovedal strankine glasove za spremenjen zakon o gospodarskih družbah, katerega predlagatelji so, in za zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. Drugih napovedih še ni mogel dati.

Zmago Jelinčič, vodja poslanske skupine SNS pa je povedal, da bodo podprli zgolj zakon o lastninskem preoblikovanju podjetij. Franc Žnidaršič, nepovezani poslanec, pa je dejal, da ne more še napovedati, kako bodo glasovali. Za zdaj najbolje kaže zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora.