Slovenija bo v Mali poslala do deset vojakov

Slovenija je že od začetka leta 2013 v Maliju prisotna s tremi pripadniki Slovenske vojske.

Objavljeno
22. november 2015 14.09
Begunci v Sloveniji, SV - Slovenska vojska
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Vlada se je na današnji dopisni seji odločila, da bo povečala obseg sodelovanja Slovenije v misiji EU za usposabljanje oboroženih sil Malija. Tja bo tako poslala do deset pripadnikov Slovenske vojske z možnostjo rotacije. Vlada se je s tem odzvala na prošnjo Francije državam članicam EU za pomoč po nedavnih terorističnih napadih v Parizu.

Kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, bo vlada skladno s strategijo sodelovanja Slovenije v mednarodnih operacijah in misijah seznanila odbora DZ za obrambo in za zunanjo politiko, ministrstvi za obrambo in za zunanje zadeva pa bosta izvedli ustrezne postopke za izvedbo današnje odločitve.

Francija je po nedavnih terorističnih napadih v Parizu, zaradi katerih je razglasila izredne razmere, članice EU v skladu s sedmo točko 42. člena pogodbe o EU zaprosila dvostransko pomoč pri sodelovanju v vojaških operacijah proti skrajni skupini Islamska država oziroma za podporo v drugih mednarodnih operacijah in misijah, v katerih sodeluje Francija.

Francoske oborožene sile so namreč zaradi izvajanja protiterorističnih operacij na domačem ozemlju ter v Siriji in Iraku polno mobilizirane in angažirane, zato so zaprosile druge članice EU, naj v duhu evropske solidarnosti po svojih močeh prispevajo k zagotavljanju skupne varnosti vseh državljanov EU.

Slovenija je na zasedanju obrambnih ministrov EU ta teden tako kot vse druge članice v duhu evropske politične solidarnosti podprla aktiviranje člena 42.7 pogodbe o EU, ki med drugim določa, da so v primeru, da je katera izmed članic žrtev oboroženega napada na svoje ozemlje, druge države članice EU napadeni državi dolžne v skladu z 51. členom ustanovne listine ZN zagotoviti pomoč in podporo z vsemi sredstvi, s katerimi razpolagajo.

Francija je tako 19. novembra Slovenijo uradno zaprosila za konkretno podporo in pomoč, in sicer med drugim predvsem v obliki okrepitve sodelovanja v kateri od mednarodnih operacij in misij ZN in EU, v katerih sodeluje Francija, poleg tega pa tudi za podporo na področju logistike in sodelovanja pri izmenjavi obveščevalnih podatkov, so sporočil iz vlade.

Slovenija je že od začetka leta 2013 v EUTM Mali prisotna s tremi pripadniki Slovenske vojske, ki sodelujejo pri usposabljanju enot malijskih oboroženih sil.