Slovenija bo WHO za boj proti eboli namenila 30.000 evrov

WHO ocenjuje, da bo v prihodnjih mesecih potrebnih skoraj 500 milijonov evrov pomoči.

Objavljeno
02. oktober 2014 15.45
APTOPIX Liberia Ebola
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana − Vlada je na današnji seji sklenila, da Slovenija za humanitarno pomoč ob epidemiji ebole Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) namenila 30.000 evrov. WHO ocenjuje, da bo v prihodnjih mesecih potrebnih skoraj 500 milijonov evrov pomoči. Predvideni ukrepi se nanašajo na zajezitev širjenja bolezni in zagotavljanje nujne pomoči prizadetim državam.

Podporo prizadevanjem za zagotavljanje pomoči je ob izbruhu že zagotovila evropska komisija v skupni višini več kot 150 milijonov evrov. Pomoč je že posredovalo ali najavilo tudi 20 držav članic EU.

Od množičnega izbruha marca letos je po doslej zbranih podatkih za ebolo zbolelo skoraj 5000 ljudi, pri čemer je stopnja smrtnosti ob okužbi 50-odstotna. Okužba se širi izjemno hitro, zato WHO opozarja, da bi se lahko epidemija v prihodnjih treh mesecih razširila na več kot 20.000 okuženih.

Razmere so najhujše v Liberiji, kjer je epidemija popolnoma onesposobila državni zdravstveni sistem in povzročila, da število okuženih strmo narašča. Vsi preventivni ukrepi, ki bi upočasnili širitev, so se doslej izkazali za neuspešne. Podobno slabe razmere so tudi v Gvineji in Sierri Leone, so po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje.