Slovenija podpira rusko rešitev za sirsko krizo

Kremelj je namreč predlagal, naj Sirija mednarodnemu nadzoru izpostavi vse svoje kemično orožje.

Objavljeno
10. september 2013 19.16
jer Slovenija, slovenska zastava, Evropska unija, EU,
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Slovenija podpira »vse diplomatske pobude za politično obravnavo vprašanja sirskega kemičnega orožja ter varnostne, politične in humanitarne krize v Siriji«, zato v tem kontekstu podpira tudi rusko pobudo o predaji in uničenju vseh sirskih zalog kemičnega orožja, so danes sporočili z zunanjega ministrstva.

Kot so zapisali, te pobude »ne razumemo kot priložnost sirske vlade za zavlačevanje, pač pa od nje pričakujemo takojšnje in popolno sodelovanje«.

Na ministrstvu so tudi prepričani, da ta pobuda lahko »pomembno prispeva k preseganju zastoja v Varnostnem svetu Združenih narodov, od katerega pričakujemo čimprejšnjo obravnavo ter tvorno vključitev v iskanje trajne politične rešitve sirske krize«.

Rusija je predlog, da naj sirski režim preda nadzor nad kemičnim orožjem, objavila v ponedeljek. Sirija ga je po besedah zunanjega ministra Valida al Mualema že sprejela in se z Rusijo pogovarja o konkretnih načrtih za njegovo izvedbo.

ZDA predloga ne zavračajo, a so do njegove izvedbe skeptične.

Pobudo glavne zaveznice režima v Damasku so pozdravili sicer po vsem svetu, pa čeprav ponekod precej previdno. Več v prispevku: Je Rusija našla rešitev za sirsko krizo?