Slovenija potrdila Junckerjevo listo

Domača fronta proti Bratuškovi: Slovenska vlada kot zadnja med članicami EU potrdila seznam prihodnjih komisarjev.

Objavljeno
05. september 2014 20.39
reu-EU-ELECTION/COMMISSION
Zoran Potič, notranja politika, P. Ž., Bruselj, Ni. Č., Delo.si
Zoran Potič, notranja politika, P. Ž., Bruselj, Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Slovenska vlada v odhodu je kot zadnja članica EU danes na dopisni potrdila Junckerjevo listo in s tem nadaljevanje postopka imenovanja nove evropske komisije in njeno sestavo.

Vse vlade članic EU se morajo opredeliti do izbora predsednika evropske komisije, o seznamu kandidatov pa se odloča s kvalificirano večino.

Medtem ko so vse vlade to storile do dogovorjenega roka danes popoldne, se je začelo zapletati v Sloveniji, saj je prvak SD Dejan Židan terjal, da se glasuje pisno na redni seji in ne na dopisni seji, to pa bi lahko zavleklo postopek v Bruslju.

Zaradi nasprotovanja ministrov SD (Dejan Židan, Anja Kopač Mrak, Jernej Pikalo), Desus (Karl Erjavec) in enega iz DL (Gregor Virant) je Bratuškova zahtevala odločanje na korespondenčni seji. Potem ko bi se opredelila tudi slovenska vlada, bi lahko začel odločati Svet EU, (predvideno je bilo danes), kjer pa velja pravilo sprejemanja odločitev s kvalificirano večino, kar pomeni, da morebitno negativno mnenje slovenske vlade o Junckerjevem seznamu ne bi moglo vplivati na zavrnitev. Zaradi negotovosti je v Bruslju za nekaj časa nastala tudi zmeda, a je pozno popoldne slovenska vlada v odstopu le sprejela odločitev.

H koaliciji SD in Desus proti Bratuškovi se pridružujejo tudi slovenski poslanci iz politične skupine EPP. Milan Zver (SDS/EPP) je dejal, da bodo slovenski evropski poslanci iz politične skupine EPP, iz katere izhaja tudi Juncker, na glasovanju zavrnili predlagano komisijo, če bo v njej tudi Bratuškova.