Slovenija v koaliciji voljnih, a brez orožja

Slovenija na seznamu: Le za boj proti terorističnim aktivnostim.

Objavljeno
20. september 2014 19.18
STA
STA

Ljubljana - Ameriški State Department je po petkovem srečanju Varnostnega sveta Združenih narodov, ki mu je predsedoval ameriški državni sekretar John Kerry, na seznam držav v koaliciji proti Islamski državi (IS) uvrstil tudi Slovenijo, toda kot so pojasnili na slovenskem zunanjem ministrstvu, Slovenija še ni sprejela nobene konkretne odločitve glede boja proti IS.

Da bi Slovenija sodelovala pri vojaškem delovanju, tako ni pričakovati, so poudarili na MZZ, se bo pa vključevala v mednarodna prizadevanja za ustavitev njenih terorističnih aktivnosti. »IS s svojimi aktivnostmi pomeni grožnjo iraški državi ter varnosti v regiji in svetu. Grozodejstva in kršenje osnovnih človekovih pravic in humanitarnih vrednot so dejanja, ob katerih svet ne more mirno stati ob strani. Mednarodna skupnost mora grožnjo IS nasloviti ne le vojaško, ampak z najširšim skupnim pristopom na vseh področjih aktivnosti mednarodne skupnosti,« so še poudarili na ministrstvu.

Tudi State Department poudarja, da pri koaliciji proti IS ne gre le za vojaške operacije, ampak druge oblike boja, kot so pomoč partnerjem na terenu, ustavljanje pritoka teroristov in financ, pomoč pri humanitarni krizi in odvzem legitimnosti sovražni ideologiji IS, in prav pri tem bi utegnila sodelovati tudi Slovenija (na fotografiji Slovenska vojska med posredovanjem v Libanonu).

Na koalicijskem seznamu so poleg nje tudi EU, Nato, Albanija, Avstrija, Nemčija, Francija, Nizozemska, Oman, Združeni arabski emirati, Savdska Arabija, Egipt, Japonska, Litva, Kanada in druge, pa tudi vse nekdanje jugoslovanske republike s Srbijo in Kosovom vred.