Slovenija za politično rešitev krize

Svet za nacionalno varnost se je prvič sestal šele danes. Sestanka se je udeležil tudi predstavnik Sove.

Objavljeno
03. september 2013 22.46
N. R.
N. R.
Ljubljana – Vlada Alenke Bratušek je prisegla 20. marca, svet za nacionalno varnost pa se je prvič sestal šele danes. Obsoja uporabo kemičnega orožja, hkrati pa se zavzema za politično rešitev sirske krize. Na konstitutivno sejo predsednica vlade ni vabila opozicije in šefov drugih vej oblasti.

Slabega pol leta po formiranju nove vlade je njena predsednica sklicala konstitutivno sejo Sveta za nacionalno varnost. Slovenska politika do sirske krize je bila glavna točka dnevnega reda. Ob zaskrbljenosti je zunanji minister Karl Erjavec poudaril, da »odločno obsojamo uporabo kemičnega orožja in tudi vsega drugega orožja za množično uničevanje«.

Ob zaskrbljenosti in obsodbi orožja za množično uničevanje pa je zunanji minister zagotovil, da se Slovenija zavzema za iskanje politične rešitve sirske krize.

Minister za obrambo Roman Jakič je svet seznanil z navzočnostjo slovenskih vojakov na območju, ki je v neposredni soseščini Sirije. Pet pripadnikov Slovenske vojske je na Golanski planoti, 14 pa jih je v Libanonu.

Svet za nacionalno varnost sestavljajo predsednica vlade Alenka Bratušek, Roman Jakič (obramba), Gregor Virant (notranje zadeve), Karl Erjavec (zunanje zadeve), Uroš Čufer (finance) in Senko Pličanič (pravosodje). Današnjega sestanka se je udeležil tudi neimenovani predstavnik Sove.

Pravila o delovanju Sveta za nacionalno varnost omogočajo, da so na sestanke vabljeni tudi predsednik republike, predsednik državnega zbora in predsednik največje opozicijske stranke. Predsednica Alenka Bratušek možnosti, da bi na sejo sveta za nacionalno varnost povabila širšo postavo, ni izkoristila, češ da je bila seja konstitutivna.

Karl Erjavec pa je po seji sveta povedal, da se bo organ, ki koordinira delovanje varnostnih služb in vladi svetuje pri ključnih vprašanjih nacionalne varnosti, sestal ponovno ob morebitnem vojaškem posredovanju v Siriji ali če bi Slovenija dobila prošnjo zaveznikov, naj pri tem sodeluje.