Slovenija zamuja z načrtom za jamstva za mlade

V Evropski komisiji slovenski načrt za jamstva za mlade pričakujejo »zelo kmalu«, razlogov za skrb za zdaj ni.

Objavljeno
17. januar 2014 18.27
bsa/Firence
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Bruselj - Slovenija zamuja z načrtom za jamstva za mlade ter je ena od treh članic EU, ki so upravičene do sredstev iz evropske pobude za zaposlovanje mladih in tega načrta še niso poslale v Bruselj. V Evropski komisiji slovenski načrt pričakujejo zelo kmalu in pravijo, da za zdaj ni razlogov za zaskrbljenost.

Slovenski načrt pričakujemo »zelo kmalu«, je danes v Bruslju povedal evropski komisar za zaposlovanje in socialne zadeve Laszlo Andor. Izpostavil je tudi, da so že vseskozi v tesnih stikih s slovenskimi oblastmi glede tega, kje poiskati navdih in tehnične nasvete za čim boljšo zasnovo sheme jamstev za mlade.

Neuradno so v Bruslju še povedali, da jih zamude za zdaj ne skrbijo. Veliko članic je načrte poslalo tik pred zdajci, rok je bil zelo ambiciozen, priprava shem terja veliko dela. »Če načrta ne dobimo do konca meseca, potem nas lahko začne skrbeti,« so še dejali in dodali, da za zdaj nimajo informacij, da bi obstajali veliki problemi pri pripravi slovenske sheme.

Evropska komisija je doslej dobila načrte od 17 članic EU, večinoma od tistih, ki so upravičene do sredstev iz pobude za zaposlovanje mladih. Denar za sheme bodo lahko namreč članice črpale tudi iz pobude za zaposlovanje mladih, za katero naj bi bilo v okviru proračuna 2014-2020 na voljo najmanj šest ali celo do osem milijard evrov.

Slovenija si je lani v zadnjem trenutku izborila upravičenost do sredstev iz te pobude, ki je namenjena regijam z več kot 25-odstotno stopnjo brezposelnosti mladih. Po podatkih komisije lahko računa na 8,61 milijona evrov. Vendar je sedaj poleg Slovaške in Velike Britanije ena treh članic, ki so upravičene do tega evropskega denarja, a nacionalnih načrtov še niso pripravile.

S shemami jamstev za mlade naj bi namreč članice unije mlajšim od 25 let v štirih mesecih po tem, ko postanejo brezposelni ali končajo formalno izobraževanje, zagotovile kakovostno zaposlitev, nadaljnje izobraževanje, vajeništvo ali pripravništvo. Veljajo za ključno orožje v boju proti nesprejemljivo visoki brezposelnosti mladih.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je sicer konec septembra po sestanku z Andorjem v Bruslju zatrdila, da bo Slovenija shemo jamstev za mlade pripravila do konca lanskega leta. Tedaj je pojasnila, da v Sloveniji pripravljajo izhodišča za ta jamstva, a da obenem še čakajo na finančne okvire, ki še niso dorečeni.

Sheme za jamstva so kompleksen projekt, ki vključuje tako sredstva iz omenjene pobude kot druga evropska sredstva pa tudi slovenski delež sofinanciranja. Članice morajo na primer zagotoviti, da bodo vsaj enak delež denarja, kot ga dobijo iz pobude za zaposlovanje, črpale tudi iz evropskega socialnega sklada, pri čemer je določen delež obveznega nacionalnega sofinanciranja.