Slovenski EPP poslanci bodo proti komisiji, če bo v njej Bratuškova

Guy Verhofstadt: »Kritizirati politika, da si prizadeva za svojo kandidaturo - to je čudna kritika«

Objavljeno
19. september 2014 17.54
reu/FRANCE/
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Evropski poslanci iz Slovenije, ki so del Evropske ljudske stranke (EPP), bodo na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta glasovali proti predlogu nove Evropske komisije, če bo na seznamu komisarskih kandidatov ostala Alenka Bratušek. To so danes napovedali Romana Tomc in Patricija Šulin iz SDS ter prvak SLS Franc Bogovič.

Evropski parlament bo o celotni Evropski komisiji predvidoma glasoval 22. oktobra na plenarnem zasedanju v Strasbourgu, o posameznih kandidatih posebnega glasovanja takrat ne bo.

Bodo pa pred tem konec septembra in v začetku oktobra potekala zaslišanja posameznih komisarskih kandidatov v pristojnih odborih Evropskega parlamenta in ti bodo nato podali oceno kandidatov. V preteklosti se je že zgodilo, da so poslanci dosegli določene spremembe imen in resorjev v komisarski ekipi, še preden je ta nato »v paketu« romala na glasovanje.

S stališčem so seznanili tudi evropske kolege

Pri poslancih iz Slovenije, ki pripadajo EPP, je ena odločitev očitno že padla: če bo na seznamu komisarskih kandidatov, o katerem bodo glasovali oktobra, ostalo ime Alenke Bratušek, bodo glasovali proti. To so danes za medije potrdili tako Romana Tomc in Patricija Šulin iz SDS kot prvak SLS Franc Bogovič.

Lojzeta Peterleta iz NSi in Milana Zvera iz SDS na srečanju z mediji in organizacijami civilne družbe v Ljubljani ni bilo, tako kot tudi ne Iva Vajgla (Alde/DeSUS).

Naše stališče glede slovenske kandidatke je »popolnoma jasno« in smo z njim seznanili evropske kolege in v pismu predsednika nove komisije Jean-Clauda Junckerja. »Mi bomo predvidoma glasovali proti temu paketu,« je dejala Tomčeva in pojasnila, da govori v imenu trojice evropskih poslancev iz SDS, misli pa, da tudi preostalih dveh poslancev EPP iz Slovenije.

»Sama bom, v kolikor bo Bratuškova ostala na seznamu kandidatov, glasovala proti temu paketu,« je njene besede za STA potrdila Šulinova.

Fajonova: KPK bi morala čim prej odločiti

Bolj zadržana sta bila v svojih izjavah danes Tanja Fajon (S&D/SD) in Igor Šoltes (Zeleni/Verjamem). Kot je izpostavila Fajonova, morajo biti vsi komisarski kandidati predvsem strokovno usposobljeni ter delovati v skladu z evropskimi normami in vrednotami, na tretjem mestu pa je tudi vprašanje koruptivnosti. O vsem tem bodo presojali na zaslišanjih.

Na vprašanje novinarjev glede Bratuškove konkretno je odgovorila, da si nikakor ne želi, »da bi šli v rušenje kandidature« ali »da bi evropski poslanci iz Slovenije na zaslišanju morali delovati proti državi Sloveniji«. Zato pa si toliko bolj želi, da bi, »če so kakršnikoli dvomi glede kandidature, ti bili odpravljeni pred začetkom zaslišanj.«

To bi evropskim poslancem delo zelo olajšalo, saj bi potem »dejansko vedeli, o čem odločamo.« Če mnenja KPK do takrat ne bo, potem Fajonova meni, da »bo presoja samo na podlagi zaslišanja v Evropskem parlamentu.« Ona osebno bo »glasovala po svoji vesti.«

Tudi Šoltes svojega glasovanja ni želel jasno napovedati, saj se bo odločil na podlagi zaslišanj. Zeleni na evropski ravni imajo sicer vrsto pomislekov glede predlagane komisarske ekipe in med temi pomisleki Bratuškova ni na prvem mestu, je dejal.

Šoltes je obenem opozoril, da »izvažanje notranjih problemov na evropski parket,« kakršnemu smo bili priča zaradi Bratuškove, »ni vedno ravno najbolje.« Kot je dejal, se bo enkrat pač treba odločiti, ali teža očitkov na račun Bratuškove presega korist njenega visokega položaja v komisiji. Obenem je menil, da je mesto podpredsednice vendarle enkratna priložnost.

Ostale skupine bodo počakale zaslišanja

V političnih skupinah v Evropskem parlamentu v povezavi z Bratuškovo načeloma pravijo, da bodo počakali na zaslišanje. V EPP so prejšnji petek priznali, da njihovi slovenski člani nasprotujejo kandidaturi, a da bo skupina stališče oblikovala po zaslišanju. Tudi v S&D so tedaj povedali, da ima več njihovih članov resne pomisleke, a da bo skupina odločitve sprejela po zaslišanju.

Vodja politične skupine S&D Gianni Pittella je nato v torek v Strasbourgu dejal še, da imajo pomisleke glede madžarskega, španskega in britanskega kandidata ter tudi glede slovenske kandidature, pri čemer jih skrbi proces imenovanja slovenske kandidatke, saj se zdi, da je kandidirala samo sebe.

Kritika Bratuškove je čudna kritika

Vodjo skupine evropskih liberalcev (Alde) Guyja Verhofstadta, sicer bivšega belgijskega premierja, pa kritika glede samokandidiranja Bratuškove čudi. »Kritizirati politika, da si prizadeva za svojo kandidaturo - to je čudna kritika,« je dejal v torek v Strasbourgu. »Menim, da je popolnoma neprimerno kazati s prstom na kogar koli pred zaslišanji (...) Zakaj potem sploh imamo zaslišanja?« je še izpostavil.