Slovenski politiki ostro o nominaciji Bratuškove

Desnica napoveduje, da bo glasovala proti, nova vlada pa, da bo odločilno poročilo Komisije za preprečevanje korupcije.

Objavljeno
10. september 2014 20.24
bsa_Cloveski obroc
Z. P., notranja politika
Z. P., notranja politika

Ljubljana – Odzivi slovenske politike na novi vlogi Alenke Bratušek v evropski komisiji so različni. Desnica napoveduje, da bo v evropskem parlamentu glasovala proti, nova vlada pa napoveduje, da bo odločilno poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki proučuje postopke predlaganja komisarja.

Izbor predsednice vlade v odstopu Alenke Bratušek za podpredsednico evropske komisije (EK), kjer bo zadolžena za energetsko unijo, je za predsednika nove vlade Mira Cerarja »pomembno priznanje« za Slovenijo, a je v istem stavku dodal, da bodo pomembne ugotovitve KPK. Če bo poročilo potrdilo kršitve v postopku predlaganja komisarskih kandidatov v Sloveniji, je dejal Cerar, bo to najprej treba obravnavati v Sloveniji, prav tako se bo treba zavedati, kakšno odgovornost bo treba prevzeti pred EU, »če bomo morali sprejemati določene odločitve«. Cerar je napovedal, da bo nova vlada glede tega zelo odločna.

Prvak Desusa Karl Erjavec se je na informacijo, da je Bratuškova nominirana za podpredsednico EK, odzval s pripombo, da imamo tudi v slovenski vladi podpredsednike, pa za to nihče ne ve. Opozoril je na preiskavo KPK, in če bodo ugotovljene nepravilnosti, se bo do tega morala opredeliti tudi nova vlada, ki da stavi na boj proti korupciji in vsem vrstam nepravilnosti. »Vemo, da so zaradi mnenja KPK že padale vlade, kaj šele kandidature,« je dejal Erjavec.

Prav tako prvak SD Dejan Židan pravi, da glede Bratuškove še čaka na poročilo KPK.

Svarila in očitki desnice

Tudi prvak SDS Janez Janša (z Junckerjem sta v isti evropski politični skupini EPP) se je izrekel o izboru Bratuškove za komisarsko kandidatko. V pismu Jean-Claudu Junckerju z naslovom »V časih, ko bi pričakovali vašo pomoč, smo dobili nož v hrbet« Janša opozori na spornost imenovanja slovenske premierke v odstopu in ga poziva, naj o izboru še enkrat razmisli, ker gre za najslabšega predsednika vlade v zgodovini in protievropsko usmerjeno političarko. Junckerju tudi sporoči, da če bo vztrajal pri kandidaturi Bratuškove, evropski poslanci iz vrst SDS nove komisije ne bodo podprli.

Temu pozivu sta se pridružila tudi evropska poslanca iz konservativne Ljudske evropske stranke (EPP) Franc Bogovič (SLS) in Lojze Peterle (NSi). Prvi meni, da bi bila boljša izbira nekdanja evropska poslanka Romana Jordan, drugi pa, da Slovenija v družbo bodočih komisarjev ni poslala enakovredne kandidatke, ker se ne more pohvaliti s proevropsko usmeritvijo in uspehi na področju reform.

Evropska poslanka iz vrst evropskih socialistov (SD/PES) Tanja Fajon je bila kratka: »Slovenski kandidatki je bil dodeljen pomemben podpredsedniški položaj in povezovalna vloga. To bo treba natančneje definirati. Nova komisija je plod dolge in naporne kombinatorike predsednika EK.«