Slovenski šolarji ne bodo nosili uniform

V novem šolskem letu obvezen tuj jezik za drugošolce. Od četrtega do šestega razreda pouk neobveznih izbirnih predmetov.

Objavljeno
23. junij 2014 12.25
Posodobljeno
23. junij 2014 12.35
Ni. Č., Pi. K., Delo.si
Ni. Č., Pi. K., Delo.si

Ljubljana − Novost prihodnjega šolskega leta je obveznost tujega jezika v drugem razredu. A se bo ta novost zaradi kadrovskega primanjkljaja po besedah ministra Jerneja Pikala uvajal postopoma, vsi drugošolci bodo imeli na programu tuj jezik v šolskem letu 2016/17.

V drugi triadi, od četrtega do šestega razreda, pa se uvaja pouk neobveznih izbirnih predmetov in sicer drugega tujega jezika, umetnosti, računalništva, športa in tehnike. V tretji triadi pa bodo učenci po njegovih besedah ponovno izbrali, če bodo želeli, še tretji tuj jezik. »S tem sledimo beli knjigi iz leta 2011,« pravi Pikalo.

Uniform ne bo

Potem ko je avgusta lani poslanka Maja Dimitrovski (PS) začela debato o tem, ali bi bilo smiselno, da bi slovenski šolarji nosili uniforme, je danes minister za šolstvo Jernej Pikalo debato končal. »Uniforme ne morejo zamaskirati družbenih razslojevanj in razlik,« je sporočil ob koncu šolskega leta.

Dimitrovska je v današnjem odzivu pozdravila prizadevanja in aktivnosti ministrstva, ki je po njeni oceni k reševanju omenjene problematike pristopilo »resno, poglobljeno in angažirano.«

Čeprav se je večina anketirancev izrekla proti uvedbi obveznih šolskih uniform, poslanka zdaj poslanka Zaab opozarja, da velik del staršev in otrok ter tudi učiteljev uniformam ne nasprotuje, in sicer okoli 25 odstotkov učiteljev, 35 odstotkov staršev in 38 odstotkov učencev.

Po poslanski pobudi je ministrstvo izvedlo javnomnenjsko anketo, njene izsledke pa je danes predstavil Pikalo: »Pri anketi je sodelovalo 20.731 anketirancev, od tega 4831 učencev, dijakov in študentov (največ učencev iz osnovne šole), 11.744 staršev (največ staršev, ki imajo svojega otroka v osnovni šoli) ter 3367 strokovnih delavcev. Večina anketirancev se je opredelila proti uvedbi šolskih uniform.«

Kot je dejal minister, je bila anketa le eden od dejavnikov, ki so vplivali na končno odločitev, da uvedbe šolskih uniform ne bo. Podlaga za končno odločitev je bilo končno poročilo strokovne skupine ministrstva, ki je opravila poleg kvantitativne tudi kvalitativno analizo, so sporočili z ministrstva za šolstvo.