SLS bi privila 
tajkunske bankirje

Z novimi političnimi akterji se v SLS ne ukvarjajo, 4. decembra napovedujejo zmago.

Objavljeno
29. oktober 2011 15.15
Posodobljeno
29. oktober 2011 15.30
Primož Škerl, Celje
Primož Škerl, Celje
Celje - Slovenska ljudska stranka je na današnji slavnostni konvenciji v Celju prva med parlamentarnimi strankami razkrila kandidatno listo s 83 kandidati za decembrske volitve. Konkretnim napovedim volilnega izida se je Žerjav izognil, a dejal, da bo ta za SLS vrhunski.

SLS kot najmočnejša županska stranka tokrat v ogenj pošilja sedem sedanjih županov, trije (Pukšič, Bogovič, Ribič) so že sedeli v zadnjem sklicu državnega zbora. Kot najopaznejšo okrepitev svojih vrst omenjajo nekdanjega direktorja TEŠ dr. Uroša Rotnika, ki bo skupaj s poslancem Jakobom Presečnikom kandidiral v peti volilni enoti. V SLS so prepričani, da jim bo učinkovitost na ravni stranke uspelo prenesti v vodenje države, na nove politične akterje se ne želijo ozirati, temveč se raje ukvarjajo s svojim delom in načrti.

Radovan Žerjav v prvi vrsti napoveduje ukrepe za izboljšanje stanja v gospodarstvu in kmetijstvu, ki sta temelja vsake sodobne države. »Ni časa za mencanje na mestu, ukrepati je treba takoj. Potrebujemo tudi takojšnjo stabilizacijo javnih financ. Začeli bomo v vrhu javnega sektorja in število ministrstev zmanjšali na deset. Povečali bomo učinkovitost države, s socialnim dialogom se bomo lotili pokojninske in zdravstvene reforme ter povečali zaupanje v pravno državo.« V SLS so prepričani, da imajo rešitve za sto tisoč prebivalcev, ki že zdaj živijo pod pragom revščine, in še za pol milijona Slovencev, ki se temu hitro približuje.

V stranki nasprotujejo brezglavemu prodajanju državnega premoženja, saj bi s takšno politiko v kriznih razmerah, ko je tudi državno premoženje najmanj vredno, izgubili vse vzvode. »Ostati moramo preudaren gospodar in niti ne prodajati niti ne ohranjati v lasti za vsako ceno.« Še ostrejše poteze predsednik SLS v primeru zmage napoveduje pri bankah. Tam nameravajo poiskali odgovorne osebe, ki so tajkunom velikodušno delile kredite, a zdaj je te banke treba nenehno dokapitalizirati.

»Če je težava v zakonu o varovanju osebnih podatkov, ga bomo pa spremenili.« SLS v programu ohranja povečevanje stopnje prehrambene samopreskrbe, ki naj bi sčasoma postala stoodstotna, če je državi res kaj stalo do ohranitve kmetijstva. Na področju energetike napovedujejo učinkovitejšo izrabo lesa in gozda nasploh, prav na tem področju pa ima Slovenija, tako Žerjav, na voljo več deset tisoč kakovostnih delovnih mest, ki so trenutno še neizkoriščena in večinoma prepuščena špekulantom.