SLS: Če Janša do februarja ne odstopi, gremo iz koalicije tudi mi

Konec Janševe vlade? Državljanski listi se je pridružil tudi Desus. V NSi odločitev o odstopu prepuščajo Janši.

Objavljeno
14. januar 2013 14.11
Posodobljeno
14. januar 2013 14.11
Z. P., Ma. B., Pi. K., notranja politika
Z. P., Ma. B., Pi. K., notranja politika

Ljubljana -  Vladna kriza se po odločitvah strankarskih vrhov Desusa, SLS in NSi nadaljuje in poglablja. Minister za delo Andrej Vizjak napovedal, da se bo stranka preselila v opozicijo.

Glavni odbor stranke SLS je na današnjem zasedanju odločil, da bi bile za državljane in državljanke najbolj pravične in poštene predčasne volitve, da si na njih izberejo ljudi, ki jim zdaj najbolj zaupajo. 

»Če Janez Janša do konca februarske seje ne odstopi, ali predlaga drugega kandidata, bo SLS odšel iz koalicije«, je dejal predsednik ljudske stranke Radovan Žerjav in dodal, da  »je interes SLS, da se politična kriza skrajša na minimalni možni rok.«

»V vladi bomo vztrajali do konca februarske seje DZ, saj je v nastalem položaju izjemnega pomena, da sprejmemo reformo delovnopravne zakonodaje,« je poudaril po seji glavnega odbora stranke Žerjav. 

V stranki odstop pričakujejo tudi od Zorana Jankovića.

Pred zasedanjem glavnega odbora SLS je vodja poslancev Jakob Presečnik dejal, da bo glavni odbor povedal kako naprej. »Sam menim, da so vse opcije, od predčasnih volitev do tehnične vlade slabe,« je še dejal.

Desus: Odstop Janše ali pa zapustimo koalicijo

Izvršni odbor stranke upokojencev je danes sprejel sklep, da bodo v primeru, če Janša ne odstopi, zapustili koalicijo.

V Desusu se bolj nagibajo k predčasnim volitvam, ki bi se lahko zgodile nekje maja, kot k tehnični vladi, saj menijo, da za slednjo v parlamentu ni dovolj velikega političnega soglasja. V primeru, da se bo pojavilo realno ime za tehničnega mandatarja, bodo o njem razmisli, izhaja še iz današnjih sprejetih sklepov.

Odbor stranke je danes podprl tudi zahtevo po odstopu Zorana Janković kot župana Mestne občine Ljubljana.

SDS komaj čaka novo sanjsko ekipo

SDS ni izbirala ministrov koalicijskih partnerjev za vlado, zato tudi oni nimajo pravice narekovati SDS, koga bo imela v vladi, se je na današnje dogajanje na tviterju odzvala SDS, ki meni, da gre za dvoličnost.

Stranka SDS je sporočila tudi, da »gre lahko kdorkoli mirno k Jankoviću in Lukšiču,« saj ima SDS 26 poslancev, Desus, DL, SLS in NSi skupaj pa 22. Dodali so tudi, da komaj čakajo to »sanjsko ekipo«.

Zdi se, da vlado podpira le še svet NSi, ki je na današnji seji soglasno sklenil, da je za Slovenijo najbolje, da sedanja vladna koalicija nadaljuje s svojim delom ter izpelje in uveljavi začete reforme. Odločitev o tem, ali bo odstopil, pa prepušča predsedniku vlade Janezu Janši, je po seji povedala predsednica NSi Ljudmila Novak.

Enako je že pred sejo ocenil vodja poslanske skupine NSi Matej Toni.

Od vseh parlamentarnih strank NSi pričakuje odgovorno in državotvorno ravnanje. »V tem trenutku morajo biti ključni interesi Slovenije, ne pa interesi posameznih političnih strank oziroma posameznikov.«

Po prepričanju obrambnega ministra Aleša Hojsa danes možnosti, da bi svet NSi Janšo pozval k odstopu, ni bilo.

Večina za predčasne volitve

»Zaenkrat gre še za scenarij zapleta oziroma grmadenja krize. Ta se je pripravljal dlje časa, ima pa tudi več akterjev, kot se kaže na prvi pogled. V naslednjih dneh lahko sledi še več presenečenj, odvisno od tega, koga bodo vse še vpoklicali in uporabili ali bili pripravljeni razkriti,« je na vprašanje o razpletu politične krize za Reporter dejal premier Janez Janša.

K predčasnim volitvam se nagibajo tudi v SD, saj stranki ankete napovedujejo dober rezultat. Lukšič pravi, da za SD tehnična vlada pomeni »le zamenjavo konjev, medtem ko jezdeci ostajajo isti«.

Tudi v SDS ne dopuščajo nobenega dvoma, da bi, če (ali ko) bi vlada padla, v stranki zahtevali volitve. Janša je celo napovedal, da bo danes, če se bo pokazalo, da koalicije ni več, preklical vse mednarodne obveznosti in začel priprave na volitve. Tudi SDS namreč ankete napovedujejo, da bi na novih volitvah spet dobila svoj »zagotovljeni« delež glasov.

Danes se bo iztekel rok, ki ga je koalicijskim partnericam postavil Janez Janša in v katerem morajo povedati, ali so še članice vlade. Državljanska lista je v soboto odgovor že dala: Janšo je pozvala, naj v desetih dneh odstopi, njegova SDS pa predlaga novega mandatarja.