SMC potrdil koalicijski sporazum, ministri bodo znani v ponedeljek

Miro Cerar se do imen kandidatov, ki so doslej krožila v javnosti, po svetu SMC ni hotel opredeliti.

Objavljeno
07. september 2014 23.36
Koalicija
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana − Svet največje parlamentarne stranke SMC je potrdil koalicijski sporazum. Mandatar Miro Cerar je pri tem napovedal, da bo v ponedeljek po podpisu sporazuma s koalicijskimi partnerji tudi obelodanil ministrsko ekipo, v torek dopoldne pa bo seznam vložil v parlamentarno proceduro.

Miro Cerar se do imen kandidatov, ki so doslej krožila v javnosti, po svetu SMC ni hotel opredeliti, ker bi jih rad najprej predstavil koalicijskim partnerjem Desusu in SD. Medtem ko kandidati SD Dejan Židan (kmetijstvo), Anja Mrak Kopač (delo, družina socialne zadeve in enake možnosti) in Janko Veber (obramba) niso bili v negotovosti, se je zapletalo pri kandidatki Desusa Julijani Bizjak Mlakar za kulturno ministrico. »Če bo Desus vstrajal pri njej, potem na moji strani ne bo ovir, zato je za zdaj še vedno na seznamu za ministre. Odločil sem se sprejeti vse kadrovske ponudbe koalicijskih partnerjev. Če ne bo resnih ovir znotraj  Desusa, je Mlakarjeva ena od možnih kandidatk,« je dejal Cerar. Tudi druga kandidatka za okolje in prostor Irena Majcen je ena od možnih kandidatk za ministrico, odgovarja previdno mandatar. Desus ima v ponedeljek še posvetovalno srečanje, opozarja Cerar, in le še od njih je odvisno, koga bodo predlagali. Iz kvote Desusa sta gotova kandidata Karl Erjavec (zunanje ministrstvo) in Gorazd Žmavc (Slovenci po svetu).

O preostalih ministrskih kandidatih iz kvote SMC se Cerar ni hotel opredeljevati, o imenih, ki krožijo v javnosti, pa je dejal, da ena so v naboru, druga ne. »Oblikovanje ministrske ekipe je zahteven proces, veliko imen se pojavlja, opravil sem veliko posvetov, zato je neprimerno, da se o vsakem imenu javno razpravlja. Zaradi tega sem ves proces vodil zunaj dosega medijev, ker je to pravilen odnos do javnosti in samih potencialnih kandidatov,« pojasnjuje Cerar.

Od kandidatov iz kvote SMC je znano le, da bo finančni minister Dušan Mramor. O preostalih pa se zgolj špekulira. Precej velika verjetnost obstaja, da je kandidat za javno upravo Boris Koprivnikar, ki te informacije ni hotel ne potrditi ne zanikati, češ da je vse v mandatarjevih rokah. Prav tako ni jasno, kaj je z nominacijo Bojana Dobovška, ki je bil dolgo v igri za notranjega ministra, a je v petek izjavil, da ni pripravljen biti za vsako ceno minister in da od svojih vrednot na področju boja proti korupciji in klientelizmu ne namerava odstopiti. Kot možno zamenjavo omenjajo odvetnico Vesno Györkös Žnidar. Resor za infrastrukturo naj bi prevzel generalni direktor inženirske družbe DRI, upravljanje investicij Jurij Kač, med resnimi kandidatkami za prevzem šolskega ministrstva pa se omenja Stanka Setnikar Cankar, nekdanja dekanja fakultete za upravo. Ta je v strokovnih krogih zelo cenjena in velja za odlično poznavalko šolstva. V prid naj bi ji šteli tudi, da je fakulteto za javno upravo organizacijsko uredila in jo postavila na trdne temelje. Kot gospodarski minister se omenja Aleksandar Kešeljević, ki je za SMC oblikoval gospodarski program in v tem delu tudi koordiniral koalicijska pogajanja.

Cerar ima največ težav pri iskanju kandidata za ministra za zdravje. Po naših preverjanjih je mandatarjevo ponudbo zavrnilo več kandidatov iz zdravniških vrst, nato naj bi spet bila v igri Milojka Kolar, ki je vodila pogajanja za SMC z drugimi strankami na področju zdravstva, po zadnjih informacijah pa naj bi bila najbliže ministrskemu položaju Jožica Maučec Zakotnik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki je od leta 2000 do 2004 že delovala kot državna sekretarka na zdravstvenem ministrstvu.