SMC se bo pridružila liberalni stranki Alde

SMC je po pričakovanjih vložila prošnjo za članstvo v evropski liberalni stranki Alde.

Objavljeno
20. november 2014 14.42
vidic/podpis koalicijskega sporazuma
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana - Stranka Mira Cerarja je sklenila, da se pridruži evropskim liberalcem (ALDE). O njeni prošnji bodo odločali na kongresu ALDE, ki poteka v Lizboni. Liberalci bodo v svoje vrste sprejeli še eno stranko iz Slovenije, in to Zavezništvo AB.

Svet SMC je sprejel odločitev, da bo stranka po ustanovitvi in po zmagi na volitvah na evropski ravni sodelovala z liberalno politično skupino. SMC je s prošnjo pohitela in jo že posredovala na biro ALDE, da bi jih v svoje vrste sprejeli na lizbonskem kongresu. Po naših informacijah so prošnjo po polnopravnem članstvu že prejeli in kot je bilo mogoče izvedeti, bi bila vsaka drugačna odločitev od potrditve presenetljiva. V SMC pojasnjujejo, da so se po poglobljeni debati odločili za članstvo v ALDE, svojo vlogo pa zlasti vidijo v socialno-liberalnem krilu te politične skupine.

V ALDE se združujejo različne evropske liberalne stranke, med katerimi se nekatere bolj opredeljujejo za desne liberalce, druge za levo orientirane. Primer so nizozemski liberalci, ki so razdeljeni v dve stranki VVD (ki vlada) in D66, ki je v opoziciji. Prva se ima za bolj desno, druga za bolj levo.

Na kongresu ALDE bodo v svoje vrste sprejeli še eno slovensko parlamentarno stranko, Zavezništvo AB. Ta je prošnjo oddala že septembra, danes pa je pričakovati pozitiven odgovor. Generalni sekretar Zaaba Roman Jakič ponovno kandidira za zakladnika liberalcev, to funkcijo namreč opravlja že zdaj, ko je bil nanjo imenovan še kot član stranke Zares.

Pregled polnopravnih članic razkriva, da je v tej skupini zastopanih največ strank iz Slovenije. Že pred leti sta bili sprejeti LDS in Zares, poleg tega pa je med pridruženimi članicami tudi DL. Zato ne preseneča domnevna izjava vodje evropskih liberalcev v evropskem parlamentu Guya Verhofstadta, da je v Sloveniji več liberalnih strank kot kjerkoli v vzhodni Evropi. Ta se je pred evropskimi volitvami spomladi letos mudil v Sloveniji z nalogo, da bi dosegel sodelovanje med liberalnimi strankami in oblikovanje skupne liste, vendar je bil neuspešen. Na volitvah je vsaka stranka nastopila s svojo listo in pogorela. V EP se je uspelo uvrstiti le nekdanjemu evropskemu poslancu Ivu Vajglu (ZaresALDE), vendar je nastopil pod okriljem stranke Desus, medtem ko v parlamentu deluje v poslanskih klopeh evropskih liberalcev.

Delovanje SMC in Zaaba v isti evropski politični skupini najbrž ne bo spremenilo njunega odnosa. Kot je znano, je SMC sprejela odločitev, da Zaaba ne povabijo v koalicijo, čeprav se njuna programa precej prekrivata in se obe vidita v socialno-liberalnem krilu evropskih liberalcev.