SMC tudi tretjič ne bo za Janšo

Komisija za nadzor obveščevalcev bo skoraj zagotovo spet padla.

Objavljeno
17. september 2014 21.44
Državni zbor, parlament, ustanovna seja, Janez Janša
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – Nekdanji premier Janez Janša tudi po potrditvi ministrov vlade Mira Cerarja ne bo izvoljen za člana komisije za nadzor obveščevalnih služb. Od poslancev SMC smo včeraj izvedeli, da za Janšo, ki v parlament prihaja iz zapora, tudi tokrat ne bodo glasovali.

Ker bo glasovanje v paketu, to stališče pomeni, da bo ponovno zavrnjena celotna komisija za nadzor obveščevalnih služb. Glasovanje je načrtovano za jutri, danes bodo poslanci ves dan posvetili odločanju o ministrih.

To bo že tretji neuspešni poskus, da bi ustanovili komisijo za nadzor obveščevalcev, ki bi jo moral voditi Branko Grims (SDS), podpredsednik bi bil Matej Tonin (NSi). Koalicija bi v njej imela štiri, opozicija pa pet glasov: po tri SDS, enega NSi, odločilni glas bi s Francem Trčkom dobila ZL. Ni mogoče izključiti, da na ponavljanje neuspešnih poskusov imenovanja komisije vplivajo bližajoče se lokalne volitve – javne razprave o pravicah zapornika Janeza Janše namreč niso brez vpliva na volivce.

Z ločenim glasovanjem bi nadzor dobili, le Janšo zavrnili

Zaplet se je začel avgusta, ko je bil za premiera izvoljen Miro Cerar in je državni zbor potrdil vse druge komisije in odbore. Pri nadzoru obveščevalnih služb pa je vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer dosegla prestavitev glasovanja, dokler mandatno-volilna komisija ne ugotovi, ali bo Janša obdržal poslanski mandat.

A že čez tri dni, ko je konec avgusta državni zbor povečal število ministrov v Cerarjevem kabinetu, so poslanci o ustanovitvi te komisije glasovali in jo večinsko zavrnili z Janšo vred. Zaplet se ta teden ponavlja. Predsednik državnega zbora Milan Brglez je po zavrnitvi stranke pozval, naj znova predlagajo člane. Ponudili so enake kot prvič: z Janezom Janšo vred. Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je prejšnji teden Brglezu predlagal, da bi po zavrnitvi celotne liste o kandidatih tokrat glasovali še ločeno, kar bi omogočilo, da bi lahko zavrnili le Janšo, parlamentarni nadzor nad obveščevalci pa vendarle vzpostavili.

Pred četrtim krogom

Podobno rešitev s spremembo zakona o nadzoru obveščevalcev predlaga Zaab, ki bi omejil tudi možnost nenapovedanega preverjanja zakonitosti prisluškovanj, ker menijo, da je SDS, ko je bila v opoziciji, to zlorabila za preverjanje zakonitosti prisluškovanja Janši. Po ocenah iz SMC po padcu liste kandidatov ta teden ne bo posamičnega glasovanja. Vodja parlamentarne pravne službe Božo Strle je Toninovemu predlogu prejšnji teden nasprotoval, ker mora biti način odločanja jasen že pri kandidiranju, posamično glasovanje pa ne zagotavlja, da bo v nadzorni komisiji opozicija imela večino, kar zahteva poslovnik.

Najbolj verjetno se bo po tretjem padcu zgodba zato ponovila četrtič. In kandidat SDS bo spet Janša.