Smiljana Knez uradno prevzela slovensko veleposlaništvo v Zagrebu

Prednost bo dala gospodarski in kulturni diplomaciji, promociji države in skrbi za slovensko manjšino.

Objavljeno
25. februar 2016 16.39
sipic/TISKOVNA MZZ IN SINAGOGA MB
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Veleposlaništvo v Zagrebu je po petih mesecih znova dobilo veleposlanika s polnimi pooblastili. Nova slovenska veleposlanica na Hrvaškem Smiljana Knez je danes izročila poverilna pisma hrvaški predsednici Kolindi Grabar-Kitarović ter tako uradno prevzela položaj.

Kot je Knezova poudarila v pogovoru za STA pred odhodom v Zagreb, bo pri njenem delu ključen pristop, ki povezuje gospodarsko diplomacijo, splošno promocijo države in kulturno diplomacijo ter skrb za slovensko manjšino.

Kot je dodala, sta Slovenija in Hrvaška prijateljski in zelo povezani sosednji državi, ki imata velik del skupne zgodovine, seveda pa obstajajo tudi določena še nerešena vprašanja, kot sta spor o meji in devizne vloge hrvaških varčevalcev v Ljubljanski banki.

Meni, da je v hrvaški zunanji politiki v zadnjem času zaznati določene premike, ki jih, kot je dejala, velja spremljati in ugotoviti, kako jih uporabiti za krepitev dvostranskega sodelovanja.

Odnosi med Ljubljano in Zagrebom so bili v zadnjem letu na najnižji točki od slovenske blokade hrvaških pristopnih pogajanj z EU predvsem zaradi zapletov z delovanjem arbitražnega sodišča in hrvaškega izstopa iz arbitražnega postopka. Odnosi so se dodatno poslabšali med begunsko krizo zaradi različnih pristopov držav do obravnavanja begunskega toka.

Slovenija je bila brez veleposlanika na Hrvaškem pet mesecev, potem ko je dosedanjemu veleposlaniku Vojku Volku konec avgusta lani potekel mandat. V tem času je veleposlaništvo vodil odpravnik poslov Marko Rakovec.

Septembra je bil tik pred imenovanjem na položaj Aleksander Geržina, ki je dobil tudi že soglasje Hrvaške za imenovanje, a se je sredi afere glede poročil o nadzoru na veleposlaništvih odločil za odstop.

Nova veleposlanica v Zagrebu je karierna diplomatka, ima doktorat iz mednarodnih odnosov, na zunanjem ministrstvu je nazadnje vodila sektor za človekove pravice, pred tem pa je bila veleposlanica v Pragi ter namestnica veleposlanika v Londonu.