Socialni dialog ali stavka v policiji?

Sindikat nasprotuje potezi, s katero želi vlada »obiti vse dogovorjene obveznosti iz kolektivne pogodbe«.

Objavljeno
24. september 2012 22.08
rsi*policija
M. V., notranja politika
M. V., notranja politika

Ljubljana – Ali se bo Policijski sindikat Slovenije (PSS) odločil za nadaljevanje stavke, bo morda jasno v četrtek, ko naj bi se sveta sindikata udeležil notranji minister Vinko Gorenak, nam je povedal njegov predsednik Radivoj Uroševič.

Po seji vlade prejšnji četrtek je namreč PSS ugotovil, da je ministrstvo z zadnjimi spremembami predloga zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki ga je vlada takrat potrdila, kršilo socialni sporazum, saj se o njih ni uskladilo s sindikatom. Ker so šle zadnje spremembe predloga zakona v škodo že dogovorjenih rešitev za policiste, je Uroševič poudaril, da sindikat predvsem nasprotuje potezi, s katero želi vlada »obiti vse dogovorjene obveznosti iz kolektivne pogodbe«.

V drugem policijskem sindikatu, Sindikatu policistov Slovenije (SPS), so se za zdaj odločili – tako njegov predsednik Zoran Petrovič –, da bodo svoje pripombe na predlog zakona poskušali uveljaviti prek parlamentarne procedure. Predloženih rešitev ne razumejo kot kršitev dogovorjenih obveznosti iz kolektivne pogodbe, hkrati pa podpirajo prizadevanja PSS, da nove zakonske rešitve nastajajo v duhu socialnega dialoga.