Sodišče je Janševi SDS zarubilo 50.000 evrov

Stranka je kršila začasno odredbo, ko je ponavljala očitke o sodelovanju Francija Perčiča z Udbo.

Objavljeno
08. julij 2011 00.23
Posodobljeno
08. julij 2011 00.25
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Bančni račun SDS bo zaradi rubeža, ki ga je odredilo ljubljansko okrajno sodišče, najbrž nižji za kar 50.000 evrov. Sodišče je namreč ugodilo predlogu svetovalca predsednika Danila Türka Francija Perčiča in odredilo rubež dobroimetja stranke na računu pri NLB, ki je na transakcijskem računu stranke že rezervirala denar. Sodišče je tako odločilo, ker je SDS kršila začasno odredbo in ponovila očitke na Perčičev račun o sodelovanju z Udbo; če jih bo ponovila, ji grozi nova kazen – tokrat 70.000 evrov. Franci Perčič je proti SDS sprožil več postopkov zaradi očitkov o sodelovanju z nekdanjo Službo državne varnosti (SDV) oziroma Udbo. Odškodninsko tožbo, s katero zaradi posega v čast in dobro ime od SDS zahteva preklic trditev, objavo izreka sodbe ter 10.000 evrov, trenutno obravnavajo na ljubljanskem okrožnem sodišču, največja opozicijska stranka pa je pred časom že plačala 25.000 evrov kazni zaradi kršitve začasne odredbe, s katero ji je sodišče prepovedalo objavo spornih trditev.

A ker to očitno ni zaleglo, je Perčič zaradi ponovnega kršenja odredbe vložil še štiri predloge za izvršitev globe oziroma za izrek višje denarne kazni. Ljubljansko okrajno sodišče je maja izdalo sklep, s katerim je odredilo rubež dobroimetja stranke na transakcijskem računu v višini 50.000 evrov, po pravnomočnosti sklepa bodo denar nakazali na račun sodišča.

V SDS, so zapisali na svoji spletni strani, to razumejo kot »poskus finančnega uničenja SDS« in sodišču očitajo, da pomembno posega v temelje demokratičnega procesa. Nad sklepom sodišča so začudeni, prav tako nad ravnanjem NLB, še bolj pa jih čudi, da je banka to storila, čeprav sklep ni pravnomočen in ker so se v SDS nanj pritožili.