Sodišče ne bo nadaljevalo postopka proti Popovu

Proti sklepu je mogoča pritožba, a – neuradno – je ministrstvo ne bo vložilo.

Objavljeno
08. december 2015 18.35
jpo_sojenje popov
Dejan Karba
Dejan Karba
Murska Sobota – Murskosoboško okrožno sodišče je zavrnilo predlog ministrstva za obrambo (Mors) za nadaljevanje kazenskega postopka proti Berislavu Popovu, nekdanjemu poveljniku 32. motorizirane brigade JLA. Zoper sklep je mogoča pritožba, a – neuradno – se ministrstvo nanj ne bo pritožilo.

Murskosoboško okrožno državno tožilstvo je Berislavu Popovu z obtožnico aprila leta 2008 očitalo storitev kaznivega dejanja vojnega hudodelstva zoper civilno prebivalstvo. Obtoženca je sodišče konec avgusta 2013 spoznalo za krivega in mu izreklo pet let zapora, višje sodišče v Mariboru pa je sodbo pozneje v obsodilnem delu razveljavilo in zadevo vrnilo prvostopenjskemu sodišču. Ker je v ponovljenem sojenju višji državni tožilec Žarko Bejek konec oktobra letos proti Popovu umaknil obtožnico – po izvedenjskem strokovnem mnenju pripadnikov SV Marka Ungerja in Tomaža Pörša je presodil, da v ravnanju Popova v osamosvojitveni vojni na območju Gornje Radgone ni mogoče najti vseh znakov očitanega kaznivega dejanja –, je murskosoboško okrožno sodišče izreklo zavrnilno sodbo. Nanjo se je prek državnega pravobranilstva 25. novembra kot oškodovanec pritožila država oziroma v njenem imenu ministrstvo za obrambo.

Na najnovejši sklep murskosoboškega okrožnega sodišča se pravobranilstvo sicer lahko pritoži, vendar se mora o tem najprej izreči ministrstvo za obrambo, pravijo na pravobranilstvu. Na Morsu tega najverjetneje ne bodo storili, po naših informacijah pa je Palatin v svoj sklep zapisal tudi, da v predmetnem kazenskem postopku v vlogi subsidiarnih tožilcev ne more nastopati nihče drug: torej niti osebe, ki so v umaknjeni obtožbi zoper Popova navedene kot lastniki objektov, niti svojci konec junija 1991 umrlih Alojza Gaubeja in Janeza Svetine. Svojci v postopku lahko uveljavijo le premoženjskopravni zahtevek, pregona zoper Popova pa ne morejo nadaljevati.