Sodniki, ki so prijateljevali s stečajnimi upravitelji, pod lupo

Minister za pravosodje je uvedel nadzor nad delom stečajnih upraviteljev in sodnikov, ki so odmerjali visoke stečajne nagrade.

Objavljeno
17. september 2012 16.41
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je v primeru domnevno spornih prijateljskih odnosov med nekaterimi stečajnimi upravitelji in sodniki odredil služben nadzor nad delom stečajnih sodnikov in neposreden nadzor nad delom stečajnih upraviteljev, poroča STA.

Po razkritju domnevno spornih nagrad stečajnim upraviteljem na ministrstvu ne razmišljajo o moratoriju na stečajne postopke. Je pa Pličanič dejal, da je v času razkritja domnevnih nepravilnosti prejel kar nekaj sporočil, da obstaja kup dejanj in nepravilnosri, ki jih je treba raziskati.

Pličanič je napovedal, da želi priti stvari do dna, zato bo v primeru suma kaznivega dejanja, aktiviral še državno tožilstvo in kriminalistično policijo. Če bodo ugotovljene nepravilnosti, se bo sankcioniralo posameznike. Največja kazen za sodnike je njihova razrešitev.

Sam ni povsem prepričan, da je vse, kar se je dogajalo, tudi nezakonito po veljavnem pravu. Po njegovem mnenju ni problematična samo zakonodaja, temveč tudi njena implementacija, za kar pa je odgovorno prav sodstvo, je dejal.

O razkritju je spregovoril tudi predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič: »Takšno ravnanje, ki je bilo razkrito v medijih, je popolnoma nesprejemljivo za pravno državo in za delovanje sodstva, posebej v kriznih časih«.

Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša je minuli teden od predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča Antona Panjana zahteval poročilo o domnevno spornih stečajnih postopkih. Poročilo Masleša pričakuje do jutri.