ŠOS zbral dovolj podpisov za svoj predlog štipendiranja

Predlog bodo vložili v proceduro v DZ ta teden oziroma v začetku prihodnjega tedna.

Objavljeno
01. oktober 2012 20.55
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana - Predstavniki Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) so danes začeli zbirati podpise za svoj predlog novega zakona o štipendiranju. Predsednik ŠOS Mitja Urbanc je v oddaji Radia Slovenija Studio ob sedemnajstih potrdil, da so že zbrali zadostno število podpisov, predlog pa bodo vložili v proceduro v DZ ta teden oziroma v začetku prihodnjega tedna.

Kot je dejal Urbanc, po poročanju Slovenska tiskovne agencije, ravno vlaganje v izobraževanje oziroma v mlade pomeni vlaganje v razvoj. Predstavnica ŠOS za odnose z javnostmi Tina Dolenc pa je za STA pojasnila, da so dovolj podpisov zbrali že dopoldne, natančnega števila pa še nimajo, saj se podpisi ponekod zbirajo do 19. ure. Ob tem je dejala, da bodo po vsej verjetnosti z zbiranjem podpisov še nadaljevali. Kampanja potekala v vseh univerzitetnih središčih in študentskih klubih pod sloganom Dostopna izobrazba - izhod iz krize.

Pozneje pa so v ŠOS pojasnili, da so zbrali 2500 podpisov, kolikor so jih po njihovem potrebovali za začetek postopka oziroma vložitev pobude za vložitev predloga zakona.

ŠOS sicer že dalj časa opozarja na potrebo po spremembi štipendiranja, pri pripravi svojega predloga zakona pa so po besedah Urbanca zasledovali idejo, da štipendije niso zgolj socialna pomoč, ampak predvsem razvojna. V ŠOS menijo, da mora biti štipendija dostopna vsem udeležencem izobraževalnega procesa z namenom vzpodbujanja in razvijanja posameznika ne glede na njegov socialni položaj. Štipendiranje tako želijo vrniti v okvir enega zakona.

Predlog zakona o štipendiranju prinaša nekaj novosti, denimo združevanje štipendij. Kot je ob predstavitvi predloga dejal Urbanc, bo posameznik lahko poleg državne štipendije, ki je v osnovi socialna, zaprosil tudi za Zoisovo, ki je nagrada za nadarjene, in tudi za kadrovsko štipendijo, če bo štipenditor spoznal njegov potencial. Zgornja meja štipendije bi bila 562 evrov, kar je tudi prag revščine oziroma višina sredstev, ki jih posameznik potrebuje za preživetje.

Za vložitev v proceduro v državni zbor so sicer morali zbrati 5000 podpisov.