Špetir v TRS-u, Hanžek odgovarja poslanski kolegici Violeti Tomić

Nekdanji predsednik TRS-a Matjaž Hanžek odgovarja aktualni predsednici Violeti Tomić, da so zavozili projekt združevanja.

Objavljeno
07. junij 2017 19.15
Koalicijska pogajanja - Združena levica - Matjaž Hanžek 29.julija 2014
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana - Nekdanji predsednik stranke TRS (Stranke za ekosocializem in trajnostni razvoj) in poslanec poslanske skupine Združene levice Matjaž Hanžek po intervjuju z Violeto Tomić v Delu ni ostal tiho, čeprav se je zaobljubil, da ne bo komentiral združevanja strank levice.

Križe in težave združevanja strank koalicije Združene levice (IDS, TRS, DSD in 4. skupina) spremaljamo že več kot leto dni. V tem obdodju sta iz igre odpadli stranka DSD (Demokratična stranka dela) in 4. skupina (civilna družba), IDS (Iniciativa za demokratični socializem) in TRS pa sta zastavljeno pot zlivanja v eno stranko nadaljevali kljub številnim težavam. O tem smo v sredo objavili intervju s predsednico TRS Violeto Tomić, ki je v pogovoru zagotovila, da bo na koncu še vse dobro. Vendar so njene izjave razburile njenega predhodnika Matjaža Hana, ki je bil med ustanovitelji stranke, aprila letos pa je izstopil iz stranke in se ob tem zaobljubil, da procesov zlivanja v eno stranko ne bo komentiral. Kot pravi Hanžek, je Tomićeva povedala toliko stvari, da so ga pripravile do tega, da se oglasi.

Tako Hanžek problematizira zapis, da se bo TRS na konvenciji 10. junija praktično ukinila, ker se zato zastavlja vprašanje, kdo se bo potem združeval 24. junija v novo stranko Levica. »Še posebno, ker s strani »partnerske« stranke v vseh teh letih kilavega sodelovanja še ni bilo jasne, v skladu z lastnim statutom sprejete odločitve o združitvi! Če temu dodamo še, da ima skupni statut še »nekaj« lukenj, o katerih se še niso dogovorili, pa čeprav ga delajo že 10 mesecev, dvom pred končnim ciljem ni odveč,« meni Hanžek.

V nadaljevanju problematizira tudi sam način združevanja, ki so si ga po Hanžkovem mnenju nekateri privoščili v TRS in IDS. V TRS-u so pred leti predlagali široko fronto povezav tistih levih strank, civilnih gibanj, društev in posameznikov, ki so proti neoliberalizmu.

»In s tem ciljem smo sestavljali Združeno levico, ki sem si jo predstavljal kot začetek širjenja in ne ožanja. Žal pa smo pred dejstvom, da bomo dobili stranko, ki jo bo sestavljalo nekaj članov TRS-a in IDS-a! Kakšno sporočilo o demokratičnem procesu dobimo, ko na elektronskem glasovanju sveta stranke TRS od 45 članov glasuje le 22, v svetu IDS pa od 32 le 16? Da ne govorim o tem, da je vodstvo stranke TRS delovalo v nasprotju s sklepi sveta stranke, ki je v decembru sprejel sklep, da se pred združevanjem pogovorimo še z ostalima dvema partnerjema, ki sta sestavljala ZL in ne malo pripomogla k uspehu ZL na volitvah. To je bila vsaj v času mojega predsedovanja logika združevanja v ZL. Zdaj pa bomo dobili le zelo oskubljeno Levico. Vsaj to delajo korektno, da so iz imena izpustili besedo Združena,« še resignirano ugotavlja Hanžek.

Za ta korak in besede se je težko odločil, dodaja, ker bi lahko bila pomembna ali ključna v procesu združevanja, a ker si je od vsega začetka želel široko in močno stranko levice, dobili pa bomo ozko stranko trdorokcev, ne želi, da bi k temu slednjemu tudi sam kaj prispeval. "Za to pisanje sem se zelo stežka odločil, saj vem, da bo precej ključno pri združevanju. Jaz si želim močno in široko levo stranko. Žal pa bo iz tega nastala ozka, da ne rečem stalinistična skupina trdorokcev. In ne bi rad, da bi jaz k temu preveč pripomogel. Žal bo na meni vseeno ostalo precej krivde. A poskusil sem, kaže pa, da sem slab politik," a koncu pravi Hanžek.