Sporazum Ceta podpisuje minister Počivalšek

Minister za gospodarstvo je napovedal, da bo trgovinski sporazum s Kanado danes osebno podpisal.

Objavljeno
17. oktober 2016 21.34
iza*Počivalšek
Peter Jančič
Peter Jančič
Ljubljana – »Njihovo ravnanje je blizu otroškega vrtca,« je predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC) zavrnil oceno Mateja Tašner Vatovca, da početje predsednika vlade Mira Cerarja in vlade, ki se zavzemata za podpis začasnega sporazuma s Kanado, »meji na veleizdajo«.

»Osebno bom podpisal,« je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek napovedal, da bo skupaj s trgovinskimi ministri drugih držav Evropske unije danes podpisal trgovinski sporazum s Kanado. Sporazum med EU in Kanado bo v celoti začel veljati, ko ga bodo ratificirali vsi parlamenti. »Ta sporazum prinaša koristi tudi za naša podjetja,« je opozoril Počivalšek. Podobno je, ko je odgovarjal na poslanska vprašanja, dejal premier Miro Cerar, da sporazum s Kanado nikakor ni v našo škodo, pred glasovanjem državnega zbora o ratifikaciji pa bo pripravljena analiza učinkov in priložnosti, je napovedal.

Trgovinski del sporazuma, ki ni sporen, bo začel veljati takoj, drugi del, v katerem so tudi določbe o investicijskih sporih, bo odvisen od ratifikacije v parlamentih, je včeraj opozoril predsednik zbora Brglez in dejal, da bodo o ratifikaciji poslanci najbrž odločali celo z dvetretjinsko večino. Drugače, da bo zadoščala navadna večina, je pojasnil predsednik odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat (NSi). Cerar je opozoril, da so dosegli, da je v besedilo skupne izjave ob sporazumu vključeno poglavje o varovanju vode in zavrnil zamisli ZL, da bi o sporazumu odločali državljani. Ni potrebe po prelaganju odgovornosti na ljudi, če bodo poslanci sprejeli jasno stališče, je dejal.

S stavkom, da je suverenost parlamenta treba ohraniti, pa je Brglez pojasnil, zakaj kljub zapletom, za katerimi je predvsem ZL, pričakuje, da bosta odbora za evropske zadeve in gospodarstvo še pred polnočjo podprla Počivalškov današnji podpis. Zelena luč poslancev je bila sinoči tudi izglasovana, je sporočil predsednik odbora za evropske zadeve Kamal Izidor Shaker.