Sporno častno pokroviteljstvo

Predsednik republike ni umaknil pokroviteljstva društvu, katerega vodja je bil pogojno obsojen zaradi nasilništva v družini.

Objavljeno
24. januar 2017 20.05
lvi-Borut Pahor
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana – Predsednik republike Borut Pahor ni umaknil častnega pokroviteljstva od omizja pod okriljem Društva za otroke, očetovstvo in resnico, čeprav se je izkazalo, da je bil ustanovitelj in predsednik društva Iztok Ivančič pred leti pogojno pravnomočno obsojen zaradi nasilništva v družini.

Urad predsednika republike je častno pokroviteljstvo nad dogodkom z naslovom Največja korist otrok po ločitvi v organizaciji društva Door v petek, ko smo v Delu prvič opozorili na problematičnost tega dejanja, utemeljil s tem, da gre za pomembno temo, predvsem pa da bodo na okrogli mizi sodelovala ugledna imena. A na včerajšnjem dogodku ni bilo nikogar od tistih, na katere se je urad posredno skliceval, razen Boštjana M. Zupančiča, nekdanjega evropskega sodnika. Med v javnosti bolj znanimi napovedanimi udeleženci se omizja niso udeležili Vesna Vuk Godina, Andraž Teršak in Gabi Čačinovič.

Društvo Door po ustanovitvi novembra leta 2015 v svojih aktivnostih opozarja na problem ločitev in koristi otrok. Predsednik društva Iztok Ivančič poudarja, da ni nikjer, v nobenem zakonu definirano, kaj je otroku v največjo korist. Problem je, kot smo razkrili v Delu in kot so pozneje naš podatek povzeli tudi drugi mediji, da je bil Ivančič pred leti pravnomočno pogojno obsojen zaradi nasilništva v družini.

Društvo Doora je posvet na temo največje koristi za otroka po ločitvi organiziralo pred marčno obravnavo družinskega zakonika v državnem zboru. Boštjan M. Zupančič je v razpravi dejal, da je otrokovo korist vsekakor mogoče konkretizirati, preostali razpravljavci (Franc Donko, Matej Zaplotnik, Jadranka Glavač, Melita Kuhar) pa so poudarjali, da je za otroka po ločitvi najboljši uravnotežen stik z obema staršema. Roman Vodeb je opozoril na problem, da na sodiščih in v centrih za socialno delo odločajo samo ženske. Udeleženci so izrazili zadovoljstvo, da je bil Pahor častni pokrovitelj dogodka.