Sprejetje interventnega zakona si želijo v Zaresu

Novoizvoljeni DZ bo pred iztekom leta imel le nekaj dni časa, da bi sprejel podoben zakon.

Objavljeno
03. november 2011 16.24
Posodobljeno
03. november 2011 17.20
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si
Ljubljana - Poslanec Zares Pavel Gantar je napovedal, da bo v prihodnjih dneh pri najpomembnejših socialnih partnerjih preveril možnosti, ali bi lahko prišlo do dogovora o interventnih ukrepih, ki bi jih nato DZ lahko sprejel še v tem mandatu. Tudi sam sicer meni, da so možnosti za takšen dogovor razmeroma majhne, piše STA.

V poslanski skupini Zares ocenjujejo, da so javno-finančne razmere neugodne in da se glede na notranje, kot tudi zunanje okoliščine utegnejo še bistveno poslabšati. Zato je na kolegiju predsednika DZ sprožil pobudo, ali ne bi vendarle kazalo ponovno razmisliti o takšnem zakonu, ki bi ga, če bi o tem dosegli soglasje, lahko sprejeli tudi v kakšni spremenjeni oz. dopolnjeni obliki.

Sicer, opozarjajo v Zares, utegne nastati težko popravljiva škoda. Nesprejetje ukrepov namreč pomeni povišanje pokojnin, plač v javnem sektorju, pa tudi odpravo štiriodstotnega znižanja funkcionarskih plač. Nekaterih valorizacij in novih pravic, ki bi se uveljavile s 1. januarjem, zatem ne bo več mogoče preklicati. Novoizvoljeni DZ  bo pred iztekom leta imel le nekaj dni časa, da bi sprejel podoben zakon.

V Zares so v razmislek predlagali nekoliko omiljen zakon. Glede na vladni predlog bi ohranili zamrznitve plač, pokojnin in znižanje funkcionarskih plač, bi pa vseeno omogočili napredovanja v višje nazive in prestavili povišanja nadomestil in ostalih prejemkov za pol leta.

Po Gantarjevih besedah je bil odziv na kolegiju predsednika DZ »pričakovano medel«. Gantar bo danes in v prihodnjih dneh pri najpomembnejših socialnih partnerjih preveril možnosti, ali bi lahko prišlo do takega dogovora in nato s tem seznanil kolegij.

DZ se bo 17. novembra sešel na še eni seji in v kolikor bi prišlo do dogovora, bi bilo po Gantarjevih besedah mogoče na to sejo uvrstiti tudi interventni zakon. Ocenjuje, da so možnosti, predvsem zaradi predvolilnega časa, razmeroma majhne.

Vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Dušan Miščević je dejal, da s predlogom uradno še ni bil seznanjen. Za ponedeljek ob 14. uri je sklical sejo pogajalske skupine, ki se bo opredelila do tega vprašanja in upa, da bodo predlog do takrat dobil tudi v pisni obliki. Če jih bodo povabili na pogovore, se bodo vsekakor odzvali. A tudi Miščević ugotavlja, da je časa za dogovor zelo malo.