Sprememba zakona padla v vseh enotah

ZZZDR je zgrmel še bolj kot družinski zakonik pred tremi leti.

Objavljeno
20. december 2015 23.45
Referendum za družinski zakonik v Kočevju, 20. decembra 2015
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana – Za spremembo zakona o zakonski zvezi ni bilo večine v niti eni od osmih volilnih enot. Volivci so zavrnili­ zakon bolj odločno kot pred tremi leti družinski zakonik. Proti je bilo tokrat 63,48, pred tremi leti le 54,55 odstotka glasujočih.

Vsaj blizu zmage je bila sprememba zakona danes le v enoti Ljubljana Center, kjer je bilo za spremembo 48,7 odstotka volivcev. Pred tremi leti je na podobnem referendumu v tej enoti večina, 54,8 odstotka volivcev, bila za nov družinski zakonik, ki je takrat padel v preostalih sedmih enotah. Z 59,4 odstotka so bili danes drugi najmanj proti novosti v volilni enoti Ljubljana Beži­grad. V vseh drugih enotah je delež nasprotnikov krepko presegel 60 odstotkov. Najbolj odločno so zavrnili zakon na Ptuju, kjer je bilo proti kar 73,8 odstotka glasujočih. Pred tremi leti je bila zavrnitev na Ptuju manj ostra: 64,37 odstotka volivcev.

Podobno slabo se je za spremembo zakona končalo tudi po volilnih okrajih. Zakon so volivci zavrnili v kar 74 od 88 okrajev. Družinski zakonik je padel »le« v 59 okrajih. Najbolj so bili za spremembo v okraju Ljubljana Center z 68,5 odstotka glasov. To je celo boljši rezultat kot pred tremi leti, ko je družinski zakonik tam podprlo 67,47 odstotka glasujočih. Najbolj proti je bil danes okraj Ptuj 3 z 82,4, blizu pa tudi Ribnica z 82,1, ki je bila najbolj odločno proti družinskemu zakoniku pred tremi leti s 75,24 odstotka. Glasovi po pošti, ki jih bodo volilne komisije še preštele, ne bodo vplivali na rezultat. Udeležba je bila z dobrimi 36 odstotki tokrat višja kot na odločanju o družinskem zakoniku, ko je glasovalo dobrih 30 odstotkov volivcev.