Minister Pličanič napovedal odpuščanja v javnem sektorju

Spremembe zakona o sistemu plač bodo omogočile lažje nagrajevanje uspešnih in sankcioniranje neuspešnih, meni minister.

Objavljeno
17. september 2012 15.08
Posodobljeno
17. september 2012 15.26
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Na ministrstvu za pravosodje in javno upravo pripravljajo spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju in reformo sistema javnih služb. Po besedah ministra Senka Pličaniča bodo predlagali spremembe zakona v delu, ki se nanaša na nagrajevanje in napredovanje, poroča STA.

Pličanič je napovedal, da je zmanjševanje mase za plače v javnem sektorju realnost. »Ker smo znižanje plač že izvedli, mislim, da ostane samo še odpuščanje,« je dodal. O številkah še ni želel govoriti, ker se o tem v vladi še niso pogovarjali. V četrtek, ko bo proračunska seja vlade, bodo odzivi bolj jasni.

Reformirali bodo tudi sistem javnih služb, zlasti v delu, ko gre za negospodarske javne službe oziroma javne zavode. Po ministrovih besedah želijo na eni strani okrepiti vlogo ustanovitelja v razmerju do javnih zavodov in na drugi strani okrepiti vlogo in samostojnost managementa oziroma direktorja.

Na ministrstvu želijo bolj jasno vpeljati ciljno vodenje v javne zavode, ko bo direktor javnega zavoda dobil zelo natančno določene cilje, ki jih mora doseči v nekem času, in tudi denar za dosego teh ciljev. Kot je pojasnil Pličanič, bodo zelo jasno določeni kriteriji za ocenjevanje, ali so ti cilji doseženi ali ne. Direktorjev mandat pa bo odvisen od tega, ali so ti cilji doseženi ali ne.

Minister je napovedal še spremembe na področju inšpekcijskih nadzorov, saj želijo povečati učinkovitost inšpekcijskega nadzora tudi z nekaterimi zakonodajnimi spremembami.