»Sramota za Slovenijo bo, če sodba ne bo padla pri nas«

Zvonko Černač poudaril, da Patria zaznamuje že šeste volitve. Neuradna odločitev vrhovnega sodišča jih ne preseneča.

Objavljeno
02. oktober 2014 18.37
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Na vrhovnem sodišču se ni zgodilo nič takšnega, česar v SDS ne bi že vnaprej pričakovali, je danes dejal podpredsednik SDS Zvonko Černač in poudaril, da ni slučajno, da Patria zaznamuje že šeste volitve. Prepričan pa je, da bo sodba padla. »Velika sramota za Slovenijo pa bo, če se to ne bo zgodilo na domačem terenu,« je še poudaril.

Černač je ob robu predstavitve prioritet stranke na nedeljskih lokalnih volitvah komentiral tudi medijska poročanja, da naj bi sodišče zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti v zadevi Patria.

Podpredsednik SDS je na današnji novinarski konferenci spomnil, da sodba uradno še ni znana, komentirati jo nameravajo, ko bo napisana. Če držijo medijska poročanja, pa se na vrhovnem sodišču po njegovih besedah ni zgodilo nič takšnega, česar v SDS ne bi že vnaprej pričakovali, sploh po tistem, ko se je predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša imenoval na čelo senata. Tudi zaradi takšnih odločitev, ki jim botruje Masleša, je zaupanje ljudi v pravno državo na tako nizki stopnji, je dejal Černač.

Opozoril je, da je zadeva Patria »izkrivila rezultat« petih volitev doslej, in izrazil upanje, da ne bo izkrivila tudi rezultata šestih. »To se seveda ne dogaja slučajno,« je prepričan Černač, ki se sprašuje, zakaj je bilo treba o tem odločati skoraj štiri mesece, če je bila pa odločitev že vnaprej znana.

Ob tem je izrazil upanje, da je vrhovno sodišče imelo pred očmi besede ustavnih sodnikov, ki so zapisali, »da mora vrhovno sodišče pri svojem odločanju sanirati kršitve človekovih pravic, ki so jih zagrešila pri sojenju nižja sodišča.« Če bo torej vrhovno sodišče tudi samo sprejelo odločitev, ki bi pomenila kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin, je njegova presoja podvržena presoji ustavnosodne oblasti, je povzel Černač. O zadevi bo torej odločalo ustavno sodišče in verjetno tudi Evropsko sodišče za človekove pravice.

Pisali slovenskim institucijam

SDS je v zvezi z negativnim odnosom Masleše do Janše naslovila dopis na predsednika republike Boruta Pahorja, predsednika DZ Milana Brgleza, predsednika vlade Mira Cerarja, predsednika ustavnega sodišča Miroslava Mozetiča, ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča, varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer, predsednika Sodnega sveta Janeza Vlaja in predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Borisa Štefaneca.

V stranki sprašujejo, ali je v tem primeru, ko se predsednik vrhovnega sodišča že vnaprej negativno opredeljuje do Janše, zagotovljeno ustavno določeno enako varstvo pravic in enakost pred zakonom. Poleg tega pa tudi, ali je ravnanje Masleše skladno z zakonom o sodiščih in s sodnim redom ter ali je s tem zagotovljena nepristranska obravnava.

Z dopisom najvišje predstavnike države pozivajo, da se javno opredelijo do ravnanj predsednika vrhovnega sodišča ter kršitev, navedenih v sodbah. Ob tem jih SDS še sprašuje, kaj bodo storili, da bo v sodstvu vzpostavljena tudi odgovornost, ter kaj bodo storili za odpravo kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin v sodnih postopkih, so še zapisali v SDS.

Za Janševim mandatom stoji največ volivcev

Černač je odgovarjal tudi na vprašanje o morebitnem odvzemu poslanskega mandata predsedniku SDS Janezu Janši. Kot je poudaril, gre za politično odločitev.» Ta telovadba s pravnim mnenjem je bila samo predstava za javnost,« je dejal in pojasnil, da bo v vsakem primeru odločal premier Miro Cerar oz. večina, ki jo ima njegova stranka v DZ.

Poudaril pa je, da je za Janševim mandatom 6116 glasov, torej največ med vsemi poslanci. Zato je njegov mandat po besedah Černača bistveno bolj legitimen kot kateri koli drugi mandat.

Stranka kljub dejstvu, da njen predsednik očitno ostaja v zaporu, po zagotovilih Černača delujejo normalno in je »bolj enotna kot kdajkoli doslej.«

Bodo pa v SDS prihodnji teden po njegovi napovedi verjetno oblikovali nov strokovni svet, ki bo sledil odločitvi premierja Cerarja za povečanje števila ministrstev. Ta bo po besedah Černača predstavljal alternativo aktualni vladi, ki bo kot vlada v senci skušal pomagati »tam, kjer bodo ušesa za pomoč odprta.«