Cerar sprejel odstop Setnikar Cankarjeve

Do imenovanja zamenjave bo še naprej vodila ministrstvo. Cerar o njenem nasledniku ni želel govoriti.

Objavljeno
06. marec 2015 13.19
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana − Premier Miro Cerar je sprejel odstop ministrice za izobraževanje, znanost in šport Stanke Setnikar Cankar. Kot je dejal, bo Setnikar Cankarjeva do imenovanja zamenjave še naprej vodila ministrstvo. O njenem nasledniku oziroma naslednici še ni želel govoriti, naj pa bi se ponujalo kar nekaj možnosti.

Zakonitosti izplačil Cerar ni želel ocenjevati, je pa dejal, da je ministrica prepričana, da avtorska izplačila niso bila nezakonita. Odstop je sprejel, ker se strinja z njeno oceno, da bo zadeva politično obremenila delo vlade.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar je odstopno izjavo predsedniku vlade ponudila danes. Po njenem prepričanju je včerajšnja objava informacij, da je z avtorskimi honorarji poleg redne plače prejela več kot pol milijona evrov, zloraba osebnih podatkov. Kot je še dejala na tiskovni konferenci, na kateri na vprašanja novinarjev ni odgovarjala, so tisti, ki so zakonito opravili svoje delo, zdaj na sramotilnem stebru. Svoj odstop je ponudila izključno zaradi tega, ker je prepričana, da se bodo podatki zdaj izrabljali za politično obračunovanje.


Janez Janša je odstop ministrice na Twitterju komentiral z besedami: »V slovenski vladi lahko minister krši ustavo, ne sme pa iz državnih jasli pokasirati več kot Miro Cerar.«

Včeraj je namreč Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) objavila nadgrajeno verzijo Supervizorja, ki poleg nakazil med podjetji prikazuje tudi plačila fizičnim osebam prek avtorskih in podjemnih pogodb.


Aplikacija je razkrila izjemno visoke zneske, ki so jih različne fakultete poleg rednega plačila izplačevale svojim zaposlenim. Ministrica za šolstvo Stanka Setnikar Cankar je v enajstih letih prejela kar 636.000 evrov avtorskih honorarjev (v povprečju 4300 evrov na mesec poleg plače), ki pa jih včeraj po razkritju ni znala dobro pojasniti.

Setnikar Cankar je največji delež dobila od fakultete za upravo, kjer je bila dekanja in prodekanja. Predsednik vlade Miro Cerar je že včeraj po seji vlade dejal, da se mora z ministrico temeljito pogovoriti.

Sporno tudi z vidika nasprotja interesov?

Ali so bila nakazila zaradi tega, ker se je Stanka Setnikar Cankar pojavljala kot dekanja oziroma plačnica in zaposlena oziroma prejemnica nakazil hkrati, sporna tudi z vidika zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, pa KPK, kot so pojasnili včeraj, zdaj še preverja. Predmet dodatnega preverjanja bodo poleg ministrice še nekateri drugi izstopajoči prejemniki javnih sredstev.

Gre za že drug odstop v vladi Mira Cerarja. Oktobra preteklo leto je zaradi domnevnega kartelnega dogovarjanja, v času ko je bil direktor DZS,  odstopil gospodarski minister Jožef Petrovič.

S fakultete za upravo na čelo ministrstva

Doktorica ekonomskih znanosti Stanka Setnikar Cankar je na čelo ministrstva za izobraževanje prišla s fakultete za upravo, kjer je bila profesorica za ekonomiko javnega sektorja in nekdanja dekanja. Vso svojo delovno dobo je 62-letna Setnikar Cankarjeva sicer delovala na področju izobraževanja. Ima nekaj pedagoških izkušenj s področja srednjega šolstva, kot profesorica pa je več let delovala na Visoki upravni šoli v Ljubljani, kjer je kot dekanja (1999-2005) tudi vodila projekt njenega preoblikovanja v fakulteto v okviru ljubljanske univerze. Zadnji mandat dekanje upravne fakultete je končala septembra 2013. V zvezi z njim je sama sicer izpostavila uspešno izpeljano finančno konsolidacijo fakultete, ki jo je ob sicer prevzela v nelikvidnem stanju.