Stare stranke o novih s stisnjenimi zobmi

Slovenski politični prostor sta danes presenetila kar dva resna zametka novih političnih alternativ.

Objavljeno
10. oktober 2011 21.09
Posodobljeno
10. oktober 2011 21.18
Anže Božič, Mario Belovič, notranja politika
Anže Božič, Mario Belovič, notranja politika

Ljubljana – Medtem ko bo ljubljanski župan Zoran Janković svojo dokončno odločitev o nastopu na državnozborskih volitvah javno sporočil jutri, je nekdanji minister za javno upravo Gregor Virant pohitel in že napovedal ustanovitev lastne državljanske liste. Preverili smo, kaj na to pravijo sedanje parlamentarne stranke.

»Če se bo Janković res odločil, da bo šel v volilno kampanjo, bo treba sprejeti dejstvo, da je to še eden od tekmecev, ki bo enakopravno zastopal svoj program in stališča. Menim pa, da glasovi zanj ne bodo prihajali izključno iz levega političnega telesa,« je  komentiral vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer. Pri tem je opozoril, da med državno in lokalno ravnjo, čeprav gre za glavno mesto, obstajajo »različne volilne percepcije«.

Po Kumrovih besedah je za debate o morebitnem političnem povezovanju z Jankovićem še prezgodaj, zagotovo pa se največja vladna stranka SD na predčasne volitve odpravlja s svojo listo.

Je pa zanimivo, da je ljubljanskemu županu na pomoč pripravljena priskočiti tudi sedanja poslanka SD in metliška županja Renata Brunskole. »To je svobodna odločitev posameznice, s katero se v SD ne bomo podrobneje ukvarjali. Takšni prehodi so pred vsakimi volitvami povsem običajni, sploh pri velikih strankah. To je naravna posledica, kar pa nikakor ne pomeni razpada stranke,« je komentiral Kumer.

SDS: Naključje ali družinski dogovor?

Podporo skupine vidnih predstavnikov javnega življenja morebitni kandidaturi Zorana Jankovića je predsednik SDS Janez Janša v Kamniku označil kot »procesijo na magistratu«.

»Nekaterim zelo uglednim ljudem se ne bi bilo treba tako ponižati,« meni Janša, to pa je, kot meni, izraz nezavedanja težkega položaja, v katerem je Slovenija. Morebitni vstop Jankovića v predvolilno igro so zanj »vprašanja, kvečjemu relevantna za povzročanje zmede v prostoru slovenske tranzicijske levice, kjer je tudi velika panika zaradi tega. SDS je svoj volilni program pripravljena soočiti s komerkoli. Pripravljeni smo tudi sodelovati s vsakim, ki bo imel dobre rešitve za prihodnji razvoj,« še napoveduje Janša.

V največji opozicijski stranki pa so bili, kot so v sporočili na spletnem omrežju Twitter, negativno presenečeni nad potezo Gregorja Viranta, ki je še pred nekaj dnevi sodeloval na seji SDS. »Je hkratna najava kandidatur Viranta in Jankovića naključje ali družinski dogovor?« so se spraševali na Twitterju.

Komu bo Janković odščipnil glasove

V LDS vidijo morebitno Jankovićevo kandidaturo kot pozitiven premik za slovensko politiko. »Širjenje možnosti izbire bo dodatna spodbuda volilni udeležbi,« je komentirala predsednica stranke Katarina Kresal. LDS se Jankovića kot konkurenta na levici ne boji. O domnevno spornih poslih Jankovića in vstopu v državno politiko pa: »Verjetno je župan sam presodil, ali je pravi človek za to, jaz nikogar ne bom sodila samo po govoricah. Verjetno se najde še kakšen kandidat, ki bo šel na volitve in je v kazenskih postopkih.«

Tudi predsednik Desusa pričakuje, da bo Janković »vstopil v predvolilno bitko«, kot nam je pojasnil predsednik stranke Karl Erjavec, a jih to ne skrbi. »Nimamo nobenih skrbi. Upokojenci volijo Erjavca, in ne Jankovića.« Težave bodo imeli v LDS in Zaresu, meni Erjavec.

V stranki Zares do Jankovićeve uradne odločitve zadeve nočejo komentirati. Se je pa njihov poslanec Franci Kek dotaknil Virantove alternative. »Čas bo pokazal, ali to ni mogoče usklajena akcija s SDS. Tako bi žrtvovali absolutno zmago na volitvah, a bi utegnili nevtralizirati Jankovića in pozneje sestaviti koalicijo. Bomo videli, kako ostre puščice bodo letele iz SDS,« je dejal Kek.

Kaj zdaj?

Janković, ki je danes najmanj štirikrat ponovil, da je »Ljubljana najlepše mesto na svetu«, bo moral najti 88 kandidatov v vseh volilnih okrajih. Na vprašanje, ali bo to zanj velik problem (po neuradnih informacijah je veliko kandidatov že izbral), je odgovoril: »Da in ne. Časa je malo, po drugi strani pa je to tudi prav. Na koncu bo treba obiskati vse okraje. Ljubljana je glavno mesto Slovenije in na prestolnico bi morali biti vsi ponosni. Sam, recimo, Maribor zelo spoštujem. Tam sem preživel eno leto. Zato mislim, da nismo konkurenca, ampak lahko dobro sodelujemo.«

Župan bi s svojo listo najlažje sodeloval na volitvah, če bi dobil podpise treh poslancev. Tudi ta možnost po naših informacijah še ni izključena. (T. S., M. P.)