Start vlade brez odmevnih menjav

Kakšna bo kadrovska prenova izpod rok nove vlade?

Objavljeno
19. september 2014 21.54
Nova vlada RS
K. Š., M. M., M. V. , notranja politika
K. Š., M. M., M. V. , notranja politika
Ljubljana – Ekipa Mira Cerarja je tretja vlada v zadnjih dveh letih in vsaka pusti svoj pečat v vodstvenih strukturah državne uprave. Cerarjevi ministri tako že iščejo desne roke, državne sekretarje, mogoče je pričakovati menjave direktorjev direktoratov in organov v sestavi ministrstev. Kako globoko bo zarezala kadrovska prenova Mira Cerarja, še ni mogoče oceniti.

Za eno najodmevnejših vladnih kadrovskih zamenjav je gotovo poskrbel Janez Janša, ko je leta 2012 na ustanovni seji vlade v prvem zamahu zamenjal direktorja Sove, urada za informiranje in urada za verske skupnosti. Cerar je bil v preteklosti kritičen do takega političnega kadrovanja, rekoč, da je »Janševa vlada pretiravala s politično motiviranimi kadrovskimi menjavami, kar je javnosti, kolikor je mogla, prikrivala, Pahorjeva pa pretirava s strahom pred kakršno koli menjavo, ki ima poleg strokovnega tudi politični značaj, kakor da je politika že a priori nekaj sramotnega«.

Na prvi seji vlade, ki jo je Cerar vodil, večjih pretresov ni bilo. Imenovali so generalnega sekretarja vlade Darka Krašovca in več državnih sekretarjev: Janeza Lenarčiča v kabinetu predsednika vlade, Janka Burgarja na ministrstvu za gospodarstvo, Klemna Grebenška na ministrstvu za infrastrukturo, Jureta Lebna na ministrstvu za okolje in prostor. Tanja Strniša je še vedno državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Nina Pirnat na ministrstvu za zdravje, Mateja Vraničar pa na finančnem. Oktobra se ji bo pridružila še Irena Sodin.

Miloša Bizjaka
je vlada imenovala za državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo, Bogdana Benka na zunanjem ministrstvu, Martino Vuk in Dejana Levaniča pa na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Za v. d. direktorja vladnega urada za narodnosti je vlada imenovala Stanka Baluha.

Eno ključnih nerešenih vprašanj je, kdo bo desna roka ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar, ki je ob primopredaji dejala, da »odločitve še ni, da jo usklajujejo in da bodo poiskali tisto, ki bo najboljša za to področje«. Še pred dobrim tednom je veljal dogovor, da je Cerar privolil v ponudbo Desusa, da ministrica za kulturo postane Julijana Bizjak Mlakar pod pogojem, da bo postal državni sekretar Dragan Matič iz SMC. A Matič je – kot smo izvedeli – ponujeno mesto zavrnil, neuradno pa naj bi to postal Igor Teršar, dosedanji direktor javnega sklada za kulturne dejavnosti. Prav tako še vedno nima državnega sekretarja pravosodni minister Goran Klemenčič. Te funkcije ne bo opravljala dosedanja državna sekretarka ministrstva za pravosodje Tina Brecelj, ki je že izpraznila pisarno.