Stavka policistov: 3,5 milijonski izpad iz proračuna

Policisti do prihodnjega tedna od vlade pričakujejo obljubljene simulacije in izračune glede odprave plačnih anomalij.

Objavljeno
28. december 2015 14.54
policisti
Š. P., STA
Š. P., STA

Ljubljana - Stavka policistov po ugotovitvah stavkovnega odbora policijskih sindikatov poteka po pričakovanjih. Stavka se bo v zdajšnji obliki nadaljevala, od vlade pa do začetka prihodnjega tedna pričakujejo simulacije in izračune glede odprave plačnih anomalij. Če vladna stran tega ne bo naredila, se stavka lahko zaostri, sporočajo sindikati. 

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič je pojasnil, da bi zaostritev stavke lahko vključevala ponovno izvedbo že izvedenih stavkovnih aktivnosti in izvedbo novih ukrepov. Na seznamu jih je 17, je dodal.

Kot je pojasnil Petrovič, natančnih izračunov o tem, kolikšen je zaradi stavke izpad sredstev iz proračuna, ker opravljajo samo z zakonom opredeljene naloge v okviru stavke, nimajo, po ocenah pa je ta okoli 3,5 milijona evrov. To je po njegovih besedah zanesljivo povezano z neodzivnostjo policistov, saj v okviru zakonite stavke izvajajo minimum obsega del. Kot je dejal, jih to ne skrbi toliko, saj se ta sredstva namenijo večjemu trošenju v gospodarstvu in se zaradi tega lahko za kak promil dvigne gospodarska rast.

Uroševič je napovedal, da so tovrstne podatke o izpadu sredstev iz proračuna zahtevali tudi sami in jih bodo javnosti predvidoma predstavili po novem letu.

Kot je v izjavi za medije dejal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič, zaposleni v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve opravljajo vse naloge, ki jih v skladu z zakonom morajo.

Najprej dvig plač, nato vse ostalo

Na podlagi omenjenih vladnih izračunov bi po besedah Petroviča simulirali, kaj bi se zgodilo z implementacijo dogovora. Kot je poudaril, se morajo v pogajanjih z vlado najprej dogovoriti o dvigu osnovnih plač. »O nobeni drugi točki ne bodo potekala pogajanja, dokler se ta prva in bistvena ne zaključi,« je dejal. Po njegovih besedah zagovarjajo celostno prenovo plačnega in kariernega sistema in niso pristali na ponudbe vlade, s katero bi se ločeno dvigovali dohodkih posameznim skupinam.

V okviru pogajalskega procesa z vlado se po Petrovičevih napovedih ta teden zanesljivo ne bo nič premaknilo, se bodo pa nadaljevali pogovori o vsebini pogajanj. O vsebini sicer Petrovič ni želel govoriti. Opozoril pa je, da se bo število zaposlenih v policiji zmanjšalo za skoraj 200, in sicer zaradi upokojitev in odpovedi.

Na vprašanje, ali je zaradi zmanjševanja števila policistov sploh mogoče izvesti poostren nadzor na schengenski meji zaradi vala migrantov, je Petrovič odgovoril, da je krepitev schengna pristojnost vodstva policije in vlade, policistom pa to prinaša veliko težav, saj je zaradi tega manj policistov v notranjosti države.

Policisti, ki stavkajo od 18. novembra, med drugim zahtevajo uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih, med katerimi je povečanje plač za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur. Prav tako zahtevajo, da se policistom zagotovi delovno in zaščitno opremo, ki jim bo omogočala varno delo.