Štefanec: Če bi imel občutek, da sem pristranski, bi se sam izločil

Odvetnik Čeferin ocenjuje, da je predsednik KPK s kritičnimi izjavami o Alenki Bratušek pokazal pristranskost.

Objavljeno
03. oktober 2014 16.57
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec je danes v DZ potrdil, da je zastopnik Alenke Bratušek Aleksander Čeferin predlagal izločitev celotnega senata KPK iz preiskave postopka izbire slovenskega kandidata za evropskega komisarja. Ob tem je dodal, da bi se sam izločil, če bi imel občutek, da je pristranski.

Čeferin namreč ocenjuje, da je predsednik KPK Boris Štefanec s kritičnimi izjavami o Bratuškovi pokazal pristranskost. Štefanec pa je danes novinarjem zatrdil, da ni nikoli zavajal javnosti, vse njegove izjave pa da so brez dvoma točne.

Spomnil je še, da so Čeferinu osnutek vmesnega poročila poslali v sredo. Glede na to, da iz Ljubljane v Grosuplje ni tako daleč, je Štefanec prepričan, da bi pošta to morala vročiti v četrtek ali najpozneje danes. V četrtek ga sicer Čeferin, kot je dejal, še ni imel, danes pa je odsoten, zato dodatnih pojasnil za STA ni mogel dati.

Rok sedmih delovnih dni, v katerem mora nekdanja premierka in kandidatka za evropsko komisarko Alenka Bratušek odgovoriti na osnutek vmesnega poročila, sicer po besedah Štefaneca teče od sobote, ko je Pošta Slovenije potrdila, da je bil osnutek poročila dan v njen predalčnik. Čeferin pa je po njegovih besedah prosil za podaljšanje roka, a senat o tem še ni odločil.

Senat bo odločal tudi o izločitvi njegovih članov iz postopka v primeru Bratušek, zato Štefanec postopkov za zdaj ne more komentirati.

Sprva je Čeferin sicer napovedal, da bodo predlagali izločitev predsednika Štefaneca. Po premisleku so se odločili za izločitev celotnega senata. Štefanec je bil v sredo namreč kritičen do Bratuškove in med drugim dejal, da v današnjih časih posamezniki nimajo niti toliko integritete, da bi sprejeli pošto državnih organov; aroganca do državljanov pa se je razširila tudi na imenovanja na položaje v mednarodnih institucijah. Po Čeferinovem mnenju je Štefanec s temi izjavami »jasno pokazal, da je pristranski« in da v tej zadevi ne more odločati.

Odvetniška družba Čeferin je zastopanje nekdanje premierke in kandidatke za evropsko komisarko Bratuškove v postopku pred KPK prevzela minuli teden.