Deseta obletnica KPK in anonimka o sporih

Aroganca do državljanov se je po besedah predsednika KPK razširila tudi na imenovanja na položaje v mednarodnih institucijah.

Objavljeno
01. oktober 2014 14.09
Sandra Hanžič, notranja politika, S. M., Delo.si
Sandra Hanžič, notranja politika, S. M., Delo.si

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) je ob deseti obletnici komisije opozoril, da država v mednarodne institucije kadruje neprimerne posameznike. Kako bo to vplivalo na ugled Slovenije v tujini, pa je vprašanje, ki ostaja na drugem mestu.

Slovenija je v preteklem obdobju formalno sledila priporočilom mednarodnih institucij ter ustanovila specializiran in neodvisen državni organ za preprečevanje korupcije. A, kot je dodal, po desetih letih delovanja na KPK ugotavljajo, da to ni dovolj. Prav tako za uspešen boj proti korupciji ni dovolj niti nadpovprečno dobro delo komisije, policije, tožilstva in drugih državnih organov, meni Štefanec.

»Nova vlada ima zgodovinsko priložnost, da po dvajsetih letih zatiskanja oči in gledanja skozi prste predstavnikom političnih elit spregleda in iz svoje sredine redno in odločno izloči neprimerne politike,« pravi Štefanec.

Navišji državni uradniki in funkcionarji bi po njegovem mnenju morali s svojo integriteto širiti etično delovanje javnega sektorja.

Manj lobističnih stikov v času brezvladja

Namestnik predsednika KPK Igor Lamberger je predstavil področja, na katerih delujejo. Na področju integritete in korupcije so po njegovih besedah v zadnjih petih letih dobivali od 1000 do 1900 prijav na leto; za letos ta številka zaenkrat znaša 1024.

Izpostavil je število lobističnih stikov na leto – v povprečju jih prijavijo 800, letos pa so prejeli 382 prijav.

Število prijav se z leti povečuje, jih je pa manj, ko vlada ne deluje s polnimi pooblastili.

KPK opravlja še nadzor nad premoženjskim stanjem, med drugim funkcionarjev, ugotavlja pa tudi morebitno nasprotje interesov.

Samoimenovanje Bratuškove je prioriteta za KPK

Predsednik je komentiral tudi nedavni primer Alenke Bratušek, ki ni dvignila pošte KPK.

Po zakonu ima Bratuškova sedem delovnih dni časa, da pošlje odgovor na osnutek poročila KPK. Poudaril je, da je to njena pravica, ne dolžnost. Dejstvo, da je zamenjala odvetnika, pa, kot pravi Štefanec, najverjetneje ni zadosten razlog za dodatni rok sedmih dni za odgovor.

Upravičen razlog je zgolj, če bi prejemnik njihove pošte zadnja dva tedna denimo prestal v bolnišnici.

Štefanec dodaja, da komisija v tem primeru dela zelo hitro, ter da je to vsekakor prioriteta za KPK, saj se zavedajo javnega interesa okrog imenovanja Bratuškove za komisarko. Poudaril pa je, da nimajo nikakršnih pooblastil za vplivanje na postopke, ki tečejo v evropski komisiji.

Anonimka

Obletnico delovanja KPK je sicer zasenčila anonimka, ki je prav danes pricurljala v javnost. V njej predsednika republike neznani avtor obvešča o katastrofalnih razmerah na KPK.

Na KPK naj bi vladale katastrofalne razmere. Člani senata naj bi bili med sabo sprti. Štefanec pa naj bi bil nedorasel svoji funkciji, saj vsem razlaga, da bo na KPK šest let, potem pa bo odšel v pokoj. »Njegova ravnanja in odnos do zaposlenih se gibljejo "od prijaznega a malce dementnega dedka" do "paranoidnega avtokrata, ki ima oblast in zaslombo".«

Kot prvi predsednik KPK si je omislil celo šoferja, povsod ga vozita receptorka ali pa tajnica. Zaposleni imajo občutek, da ga usmerja nekdo od zunaj, saj večinoma najprej nima lastnega stališča v pomembnih zadevah iz pristojnosti KPK, nato se zadeva spremeni za 100 stopinj in ima naslednji dan zelo jasno in trdno stališče, kako k zadevi pristopiti.

Namestnik predsednika Igor Lamberger »vegetira in jamra, da je na tej funkciji plačan slabše, kot je bil na prejšnji.« Namestnica pa je sicer edina iz senata z iniciativo, a je hiperaktivna in v sporu z mnogimi uslužbenci, ker je že nekaj krat prestopila meje dostojnega.

Vsi trije pa so v slabih odnosih: »predsednik, namestnik in namestnica so sprti med sabo. Tega ne skrivajo. Zaposlenim je že nerodno, ko se prepirajo in celo žalijo med sabo. Na kolegijih, na sestankih in na sejah senata. Pred vsemi!« Drug drugemo pošiljajo elektronsko pošto, v kopijo dodajo ostale sodelavce, ki se nad zapisanim zgražajo.

Za nastale razmere naj bi bil odgovoren predsednik republike Borut Pahor, ki za zaščito institucij pravne države ni storili nič in ki se preko svojega urada še sedaj vmešava v delo neodvisnega organa.

Štefanec je ob tem dejal: »Ne gre za pismo uslužbenca, čeravno je tako naslovljeno. Gre za anonimko. In moram reči, da anonimke ne želim komentirati in je ne bom komentiral.«

 

***

Besedilo anonimke:
Spoštovani predsednik republike, Borut Pahor,

kot predsedniku republike vam Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije daje privilegij in odgovornost za imenovanje članov senata KPK. To ste po odstopu prejšnjega senata tudi izkoristili. Govorite o odgovornosti in je prav, da veste, kaj je iz tega nastalo. Zdaj, ko je odšel še vdoja SNAP, Darko Stare, se ladja še hitreje potaplja. Da je temu tako, je seveda odgovoren tudi nov predsednik Štefanec in njegova namestnika. Moja zamera gre tudi prejšnjemu senatu, ker so odšli kot so odšli in s pogledom nazaj mislim, da niso ravnali prav, čeprav sem jih takrat razumel. V mojih očeh pa sta najbolj Vi, predsednik republike. Ker pred tem za KPK in zaščito institucij pravne države niste storili NIČ, nato pa opravili tako izbiro in se preko svojega urada še sedaj vmešavate v delo neodvisnega organa. Popolno razočaranje je tudi izbirna komisija s predsednico Habičevo Simono na čelu. Nedopustno je, da gre za novinarko, ki je obenem (še vedno) tudi predsednica Transparency International Slovenije, potem, ko je predsedovala tako netransparentnemu in nestrokovnemu izbirnemu postopku.

Realnost KPK, ki ste jo postavili pred pol leta in ki bo v naslednjih dneh pod vašim pokroviteljstvom praznovala svojo 10. obletnico:

- Predsednik, namestnik in namestnica so sprti med sabo. Tega ne skrivajo. Zaposlenim je že nerodno, ko se prepirajo in celo žalijo med sabo. Na kolegijih, na sestankih in na sejah senata. Pred vsemi! Poleg tega si med sabo pošiljajo emaile in dajejo v kopijo druge zaposlene. In sodelavci to shranjujemo in si kažemo med sabo in se zgražamo, eni pa se tudi norčujejo iz vodstva.

- Predsednik Štefanec ni dorasel svoji funkciji. Ne vemo ali bi ga pomilovali ali mu zamerili. Njegova ravnanja in odnos do zaposlenih se gibljejo "od prijaznega a malce dementnega dedka" do "paranoidnega avtokrata, ki ima oblast in zaslombo". Predsednik Štefanec je prvi mesec na srečanjih z nami ves čas poudarjal, da bo on tukaj 6 let in da gre potem v penzijo. To podkrepil tudi s t tem, da si je v pisarni obesil ukaz o lastnem imenovanju s strani PR, in to zdaj kaže obiskovalcem, da bo "ukaz izpolnil". Da ne govorim o njegovih drugih bizarnostih, kot je to, da si je kot prvi predsednik KPK omislil šoferja. Povsod ga vozijo, ali naša receptorka ali tajnica.

- Namestnik. Pasiven, nezanimiv in nezainteresiran človek. Od njega v mesecih še nismo slišali kakšne ideje, predloga ali usmeritve. Na sestankih je tiho, pisnih izdelkov od njega ni (se da preverit v SPISU). Vegetira in jamra, da je na tej funkciji plačan slabše kot je bil na prejšnji. Dober teden po imenovanju in prihodu na KPK je vzel za več kot mesec dni dopusta in potem še neke rehabilitacije. V glavnem: po prevzemu funkcije ga več kot mesec dni ni bilo na spregled v službi. Kaj ste videli v njem, da ste ga imenovali, ne bom nikoli doumela.

- Namestnica. Dva moška v senatu sta jo izključila od vsega začetka. Z njima je očitno in vsem na očeh sprta. V kopijo mailov, v katerih "se obdelujejo", pogosto daje druge uslužbence. Ko bo vse to enkrat prišlo na dan, bo veliko ljudi lahko sram. Namestnica je sicer edina iz senata z iniciativo, a ta je hiperaktivna in v sporu z mnogimi med nami uslužbenci, ker je že parkrat prestopila meje dostojnega. Mislim, da nam tudi ne zaupa. Tudi tistim ne, ki so se poskušali nasloniti nanjo, ker je edina pokazala željo po napredku, ne samo životarjenju in čakanju na penzijo ali plačp, KPK.

- Seje senata so nepredvidljive. Na njih se sprejo, sejo prekinejo, eden pred drugim si skrivajo informacije in celo podatke o zadevah. Včasih smo imeli seje dvakrat na teden, zdaj tudi po cel mesec ni seje, ali pa so na njej birokratkse zadeve. Včasih smo na sejah poslušali soočanje vsebinskih mnenj v prejšnjem senatu, danes je vse skupaj kot ena pogrebna procesija ali resničnostni šov stila Kmetija.

- Večina zaposlenih nas ali jih dela neprimerno manj kot kadarkoli prej. Težko je napisati, kako zelo velika je sprememba glede na prejšnji senat. Ta je držal peklenski tempo in eni smo mu sledili iz prepričanja in lojalnosti, drugi pa zato, ker je za njimi stal tudi neusmiljen in dosleden vodja SNAP - Darko Stare. Ne glede na motiv, na KPK se je v preteklosti delalo. Danes s strani vodstva ni nobenih pričakovanj, ne usmeritev, vse je nekako v zraku. To mnogim pride prav. Ampak je žalostno. Ko je bil odsoten še šef SNAP (in ta je bil zadnje mesece veliko odsoten), pa je bilo sploh "razsulo". Strokovnih usmeritev ni nobenih, ker ni nobenega znanja. Predsednik Štefanec se niti ne zaveda, kako izpade, ko na kolegiju SNAP ali na splošnem kolegiju sprašuje osnovne reči iz zakona. Preprosto nima pojma o področju dela komisije. Uslužbenci smo nehali spraševati za mnenja, ker odgovora ni, ali pa je "Naredite kot mislite, da je prav." Če pa se kaj zalomi, pa smo soočeni s paranoičnimi očitki o zarotah.

- Ljudje odhajajo. Sodelavci, ki so dejansko v zadnjih letih nekaj naredili in bili med najbolj zaslužnimi, da se je KPK premaknil naprej, danes dajejo odpovedi in izkoristijo katerokoli priložnost, da zamenjajo službo. To je samo po sebi dovolj zgovorno. Največji udarec za mnoge med nami je odhod Stareta, ki je šel za prejšnjim predsednikom na MP. Darko je bil za mnoge garant, da je za KPK še upanje. Njegovega odhoda so se veselili le kakšen nergač in kakšna opravljivka iz Kosovih časov. Že pred meseci je dal odpoved Matej (dr. Kovačič), ki je bil s prejšnjim predsednikom gonilna sila informatizacije na komisiji, že dalj časa odhaja še en, zadnji, informatik-analitik, Gašper. In bomo tam, kjer smo bili pred 4 leti! Že pred meseci je KPK zapustil in odšel na NPU preiskovalec, ki je delal na TEŠ 6. Sodelavka, ki je skrbela za mednarodno sodelovanje je na porodniški. Na porodniško pred tedni odšla druga kolegica, vodja projektov za preventivo. Zamenjav ni, čeprav denar za nove zaposlitve je. Zadnji škandal, je bil, ko je na natečaju z zaposlitev zmagala bivša pripravnica, ki pa je bila noseča in se je vodstvo odločilo, da jo zato ne bo vzelo. In je potem iskalo proceduralne razloge, da jo odslovi. In to je KPK?!

- Število prijav je padlo pod vsako mejo. Še bolj pa reševanje teh prijav. Ali pa prekrškovni postopki. Sodelovanje s tožilstvom, policijo in drugimi organi se je najmanj prepolovilo. Prej ga ni bilo dneva ali vsaj tedna, da ne bi na hodnikih srečal ljudi iz NPU, policije, tožilstva ali kakšne inšpekcijske službe, ki so hodili na delovne sestanke na komisijo. Danes so ti hodniki polni predvsem uslužbencev, ki v odostnosti boljšega dela v glavnem opravljajo in "ubijajo čas".

- Strokovna srečanja z drugimi organi ali tujci so sramota. Razen namestnice ne predsednik ne namestnik ne znata angleško. Na sestankih z drugimi organi potegnemo kratko, ker ni znanja. Ko gre novi predsednik na sestanke z drugimi institucijami, npr. z Informacijsko pooblaščenko, ga "strokovno povozijo", da nam je nerodno in potem med sabo govorimo, kako "ponižujoče" je bilo... Imeli smo že par neljubih zadev, po komisiji pa je zaokrožilo, da je bilo blazno nerodno poleti, ko so prišli z ameriške ambasad.
Predsednik Štefanec daje na sestankih, kolegijih in tudi sejah nerazumne in včasih prav smešne predloge, vmes pa pogosto navrže, kako kaj moramo ali ne smemo narediti, ker so mu tako naročili direktno iz urada - Urada Predsednika Republike! Resnično. Mnogim je nerodno, a tako je. Doživeli smo, da je razlagal, kako je gospa Kovačeva iz Urada povedala, da se pričakuje, da imamo tiskovno konferenco; kako je gospa ta in ta iz Urada vztrajala, da se "pritisne na bivšo namestnico dr. Selinškovo naj pride delat na KPK, če hoče še naprej dobivat nadomestilo".... in podobne zadeve. Ponavljam: to so stvari, ki jih lahko potrdi več ljudi na KPK, nekatere so tudi na mailih.

- Ob vsem tem imamo vse pogosteje občutek, da KPK, oziroma predsednika, dejansko usmerja nekdo od zunaj. Če pustimo ob strani to, kar sem že napisala: da se predsednik pogosto pohvali s tem, da je govoril z Uradom PR in tam dobil usmeritve ali da omenja, da je v stiku z Dragom Kosom, ja postalo opazno to, da predsednik Štefanec večinoma najprej nima lastnega stališča v pomembnih zadevah iz pristojnosti KPK (npr. kateri postopek začeti na lastno pobudo, kako nadaljevati, kako ga zaključiti). Nakar se zadeva spremeni za 100 stopinj in ima npr. naslednji dan zelo jasno in trdno stališče, kako k zadevi pristopiti. Stališče, ki ga vsebinsko nikoli ne pojasni, le zagovarja ga. Če mu ne svetuje žena, mu nekdo drug. Očitno je le to, da to pogosto niso njegova lastna stališča.
Mediji: gotovo je, da tako predsednik kot namestnica podatke nosita iz Komisije medijem in tretjim osebam. Oziroma z njimi komunicirata neposredno. V medsebojnih očitanjih sta to tudi bolj ali manj priznala pred drugimi uslužbenci. Stvari so šle tako daleč, da je pred mnogimi pričami, uslužbenci, na kolegiju pooblaščenka za odnose z javnostmi več kot enkrat prosila vodstvo naj jo o takih pogovorih z novinarji vsaj obvesti, da ne bo potem v zadregi.

- Še ena cvetka: ob 10-letnici KPK oktobra bo nekaj dogodkov. Predsednik Štefanec je o tem dogodku več ljudem kar izrecno napiše v emailu, koga na tem dogodku noče (npr. nekdanjega pomočnika Kečanoviča) in prav tako nasprotuje, da bi Klemenčiča prosili, da se se na dogodek vključi preko videokonference, ker bo takrat v tujini. Obenem pa zagotovi in potrdit, da bosta na dogodku Kos in Penko.

- Kdo danes prosperira na KPK in kdo se ne bo strinjal z zgoraj napisanim:
-- dejanska generalna sekretarka je postala Breda Demšar, ki jo je prejšnji senat razrešil z mesta Generalne sekretarke; na KPK jo je pripeljal predprejšnji predsednik Kos, ki ji je tudi omogočil, da je napredovala za več kot pet plačnih razredov in to verjetno nezakonito. Bojda si je sama napisala spremembo sistemizacije, Kos pa jo je podpisal. Štefanec Bredo ceni in jo "varuje". Gospa zna ugajati šefom. Pa tudi s prejšnjim senatom je bila v sporu in je zato toliko lažje zdaj biti prijazna z novim senatom. Pred meseci se je nesporno ugotovilo, da je Breda časa zlorabljala svoj položaj in na račun KPK zastonj parkirala v garaži pod poslovnim objektom, medtem ko so drugi uslužbenci plačevali mesečne parkirnine. Darko Stare je v zvezi s tem pridobil vse potrebne listine, a predsednik ni odreagiral, zato se je znotraj KPK vnela prava mala "vojna". Predsednik jo je celo pred celim kolegijem zaščitil in pred vsemi poudaril, da ga je tudi Drago Kos opozoril, da mu bodo "rušili" najboljše ljudi...Breda ni ostala pri tem, pred tedni je sodelavca skoraj prepričala v sodelovanje pri zavarovalniški goljufiji v zvezi s poškodbami na službenem vozilu.
-- po odhodu Polone Derenčin je tajnica predsednika in namestnikov postala Petra Zajc ki je bila pred tem tajnica pri Dragu Kosu, potem pa je bila prestavljena v glavno pisarno, kjer so bile ves čas težave in spori, ker je dejansko 90% dela morala opraviti druga tajnica - Ana. Petri je KPK pred leti plačala tudi šolanje, ki pa ga ni nikoli dokončala, denarja pa naj ne bi vrnila (prvo vem z gotovostjo, drugo samo sklepam).

--- tajnica senata - in oseba, ki je prisotna na vseh sejah senata z dostopom do vseh gradiv - je postala Sergeja Oštir, žena Denisa Oštirja s POP TV in družinska prijateljica Kosa in njegove žene Tjaše, urednice na POPu. Na KPK nam je kazala slike z njune poroke. Ne vem ali je naključje, da ima prav POP TV (poleg Požarja, a katerim pa govori kar sam predsednik, kar je tudi posredno povedal, kar na kolegiju) ekskluzivne informacije npr. in kar nekaj zadev o delu senata zadnjem času objavil prvi ali sploh samo POP TV (npr. kateri odvetnik je zastopal Bratuškovo na zaslišanju). V svojem času se ne spomnim, da bi take informacije kdaj šle iz KPK, danes to ni neobičajno.

Priznam, da se ne upam podpisati z imenom in priimkom. Delovno okolje tukaj je nemogoče. Kot uslužbenec KPK sem videl že veliko anonimk. Zdaj se bo ugibalo, kaj je moj motiv, kdo stoji za mano in še posebej kdo sem. Tudi, če tega nihče od naslovnikov ne objavi ali se vsaj ne prične zuanimati za stanje v KPK, sem si vsaj "rešil dušo". Večina mojih sodelavcev, in celo nekateri v senatu (namestnica!) vedo, da je to, kar sem napisal realnost. In enkrat bo tudi dokazljivo in vsem na očeh.

KPK razpada. Predsednik, ko boste te dni pokrovitelj dogodkov ob 10. obletnici KPK (ki smo jih sicer skrbno in mislim da dobro pripravili), boste hodili na čelu pogrebnega sprevoda nekoč pomembne državne institucije.

Uslužbenec KPK