Stepišnik gre, Bratuškova že išče naslednika

Kot njegovo zamenjavo se omenja nekaj imen, med njimi direktorja slovenske podružnice Rail Cargo Austria Ivana Novaka.

Objavljeno
20. november 2013 20.05
Tanja Starič, notranja politika, Pi. K., Delo.si, An. B., notranja politika
Tanja Starič, notranja politika, Pi. K., Delo.si, An. B., notranja politika

Ljubljana - Stanko Stepišnik je po razkritju serije prijav za državni denar njegovega podjetja Emo Orodjarna odstopil z mesta gospodarskega ministra.

Kot njegovo zamenjavo se neuradno omenja nekaj imen, med njimi direktorja slovenske podružnice Rail Cargo Austria Ivana Novaka. Vendar po naših informacijah premierka kandidata še išče. Mediji so kot morebitne naslednike sinoči navajali še podpredsednika PS Roberta Goloba in izvršno direktorico GZS Alenko Avberšek.

»Glede na to, da sem več kot 35 let ustvarjal podjetje, bom delal na tem, da podjetje obstane na trgu,« je dejal minister v odstopu. »To je, poleg pritiska javnosti, tudi eden izmed razlogov za mojo odločitev.« 

Znova je poudaril, da denarja od subvencij ni porabil nenamensko ampak za razvoj in raziskave. Stepišnik meni tudi, da so bila obtoževanja sprožena namerno.

Ob odhodu je nekaj krepkih besed namenil tudi predstavnikom medijev, ki naj bi o subvencijah »poročali po naročilu.«

Alenka Bratušek se je Stepišniku zahvalila za sodelovanje in poudarila, da minister ni storil nič nezakonitega. Poudarila je še, da v politiki postavlja visoke standarde, ki naj se jih držijo tudi drugi.

Kaplja čez rob je bila novica, da se je Emo Orodjarna prijavila še na tretji javni razpis.

Odstop ni bil nepričakovan

V zadnjih tednih in dnevih so se vse stopnjevali očitki o konfliktu interesov pri javnih razpisih, na katerih Stepišnik sodeluje s svojim podjetjem Emo Orodjarna.

Pa tudi nezadovoljstvo javnosti, celo ogorčenje, je bilo očitno nevzdržno celo za Stepišnikovo kožo in za vlado nasploh.

Stepišnik se je pred dnevi še dodatno zapletel, ko je najprej trdil, da bo Emo Orodjarna kandidirala za nov državni denar, nekaj ur kasneje pa je to zanikal.

Kritike so bile močne tudi v koalicijskih vrstah. Tako SD, DL kot Desus so spomnili, da si je koalicija na področju integritete postavila visoke standarde, ki jih mora upoštevati.

Odzivi: prava poteza

Prvi odzivi članov koalicije so pričakovano pozitivni. »Prava poteza in priložnost za predsednico vlade, da okrepi gospodarski del vlade,« je za Delo ocenil predsednik SD Igor Lukšič.

Podobnega mnenja je tudi prvak DL in notranji minister Gregor Virant, saj gre po njegovem za korektno potezo, ki ohranja kredibilnost vlade. »Njegov odstop sem napovedal.

Pričakovati je bilo, da ne bo zdržal pritiska javnosti in koalicijskih partnerjev, saj funkcije ministra ne bi mogel več opravljati,« pa se je odzval predsednik Desusa in zunanji minister Karl Erjavec.

Tudi vodja poslancev PS Jani Möderndorfer je ocenil, da je odhajajoči minister s svojim dejanjem razbremenil vlado. Ker se minister vrača v poslanske klopi - iz parlamenta pa zato odhaja Peter Oder -, je Möderndorfer dodal, da se njegovega prihoda veselijo.

Ema Orodjarna od države slabih sedem milijonov evrov

Podjetje Emo Orodjarna je stari znanec slovenskih javnih razpisov. Družba je po javno dostopnih podatkih v zadnjih desetih letih v poslih z državo prejela 6.890.954 evrov, od tega slabo polovico iz naslova Javne agencije za tehnološki razvoj RS.

Poleg tega je prejelo še 1.200.000 evrov od gospodarskega ministrstva, pri čemer je večino državnega denarja prejela, preden je Stanko Stepišnik letos prevzel gospodarski resor.

Lani je družba z okrog 170 zaposlenimi, kot piše v revidiranem letnem poročilu, ustvarila devet milijonov evrov prihodkov in 74.561 evrov dobička. Emo Orodjarna je v izključni lasti družbe Corda - orodjarna, katere največji posamični lastnik je s petimi odstotki deleža minister Stepišnik. Direktorica Corda - orodjarne je njegova hči Maja Stepišnik.

***

Preberite tudi: Kako bo PS preživela Stepišnika. V Temi dneva Tanja Starič ugotavlja, da kdorkoli bo Stepišnikov naslednik, bo izbira Alenke Bratušek, ne več Jankovićev človek.