Štiri stranke v boj za politično liberalno sredino

Faktor Janković preprečil oblikovanje skupne liste. Kacin: Evroskeptik Mencinger me ne bo predstavljal.

Objavljeno
23. april 2014 10.13
Prihodnost evrope - predavanje in debata z evropskim poslancem Janezom Potočnikom. V Ljubljani 9.5.2013
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana – »Zgodba je končana,« so besede predsednika stranke Zares Pavla Gantarja o skupni kandidatni listi liberalcev na evropskih volitvah. PS bo v četrtek vložila samostojno listo, za Jelka Kacina pa je nesprejemljivo, da bi listo vodil evroskeptik Jože Mencinger.

Pozitivna Slovenija
je po sobotnem srečanju predsednikov strank PS Alenke Bratušek, LDS Toneta Anderliča in evroposlanca Jelka Kacina ter Zares Pavla Gantarja še vzbujala vtis, da bi bilo možno zaključiti politični projekt sodelovanja strank, ki na evropski ravni delujejo v politični skupini liberalcev ALDE. Idejo o skupnem nastopu na evropskih volitvah so v politično orbito lansirali kmalu po novem letu, temeljila pa je na predpostavki, da bo nosilec skupne liste evropski komisar Janez Potočnik. Ko je pred več kot mesecem dni postalo jasno, da Potočnik ne bo kandiral na volitvah, je prva iz projekta izstopila Državljanska lista, ki je imela že pripravljenega nosilca svoje liste Senka Pličaniča.

Po sobotnem srečanju je eden od motorjev oblikovanja skupne liste Jelko Kacin sporočil, da negotove razmere v PS ne omogočajo izvedbe projekta. Kacin je dopustil možnost, da bi skupno listo oblikovale le LDS, DL in Zares.

Pavel Gantar nam je včeraj povedal, da to v teh razmerah ni več mogoče. Ker ni jasno, kako se bo razpletel spopad v PS, tudi ni mogoče oblikovati politične zgodbe, pravi Gantar, oni pa z Zoranom Jankovićem ne nameravajo nastopati na volitvah. Stranka Zares je po njegovih besedah tik pred tem, da zbere tisoč podpisov in še pravočasno vloži svojo kandidatno listo. Na dogodke so se odzvali tudi v PS, kjer obžalujejo, da se je vse skupaj razpletlo, tako kot se je, Roman Jakič pa je s prstom pokazal na Kacina.

Kacin proti Mencingerju

»V imenu PS obžalujemo, da je eden od partnerjev vztrajal, da je nosilec skupne liste. S tem je postavil osebni interes pred skupne cilje liste – čim boljši rezultat ALDE. PS ni nikoli favorizirala svojih članov, zato smo predlagali Mencingerja, ki je nestrankarski kandidat in potencialno sprejemljiv za vse partnerje,« je dejal Jakič. Po njegovem je bilo na mizi možnih več variant, kako preseči negotovost v PS in kljub vsemu oblikovati skupno listo: ena od teh je bila vložitev liste že v četrtek pred kongresom, ki bi bila najbolj smiselna, glede na to, da se morajo o tem koraku izreči vse vpletene stranke, druga možnost pa je bila vložitev skupne kandidatne liste po kongresu PS, a je pri tej varianti Zares upravičeno opozorila na tehnične težave oziroma pomanjkanje časa. »Na žalost je evropski poslanec Jelko Kacin vztrajal pri tem, da je on nosilec skupne liste, v kar PS kot največja parlamentarna stranka ni mogla privoliti,« pojasnjuje Jakič.

Jelko Kacin na očitke odgovarja, da so se projekta v PS lotili na nespreten način, predvsem pa je po njegovem nemogoče ponuditi kot nadomestilo Potočnika, okoli katerega bi se zbrali liberalci, evroskeptika Mencingerja. »PS je najprej enostransko izločila DL, potem je razglasila Mencingerja za nosilca njihove liste, nato ga je razglasila za dežnik liberalcev, na koncu pa so povedali, da bo dogovor o skupni listi možen nekaj minut pred polnočjo pred iztekom roka za vložitev list na DVK. PS se je iz tega procesa izločila po lastni volji in to je treba spoštovati. Tri liberalne stranke ne morejo imeti za nosilca kandidata, ki ga vzamejo iz rokava. Evroskeptik ne more biti maskota, ki bo moje desetletno delo v evropskem parlamentu predstavljala pred domačo javnostjo,« pravi Kacin.