Stres in Turnšek sta nazaj

Anton Stres naj bi bival med lazaristi in se ukvarjal s filozofijo, Marjan Turnšek pa trenutno vodi duhovne vaje.

Objavljeno
04. september 2014 17.13
Odstop Antona Stresa in Marjana Turnška
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana, Maribor − Nekdanja ljubljanski in mariborski nadškof Anton Stres in Marjan Turnšek sta se po enem letu, ki sta ga morala preživeti zunaj svojih nadškofij, vanje vrnila. Da se je Stres vrnil v ljubljansko nadškofijo, je STA izvedela iz neuradnih virov blizu Slovenske škofovske konference (SŠK), vrnitev Turnška pa so potrdili v sami mariborski nadškofiji.

Stres med lazariste

Stres in Turnšek sta morala z mest nadškofov odstopiti zaradi finančnega poloma v mariborski nadškofiji, po odstopu pa sta se v skladu s cerkveno prakso za eno leto umaknila iz svojih nadškofij, da se zadeve pomirijo. Stres je zadnje leto preživel v več mestih v Franciji, kjer je nekoč tudi študiral, Turnšek pa je bil v samostanu v Stični. Čas, ki sta ga morala preživeti zunaj nadškofij, se je sicer uradno iztekel konec julija.

V skupnosti lazaristov v Ljubljani, v življenje katere je bil v preteklosti vključen Stres, pojasnil v zvezi z njegovo vrnitvijo za STA niso hoteli dajati, so jo pa neuradno potrdili v krogih blizu SŠK.

Turnšek vodi duhovne vaje

Turnškovo vrnitev v mariborsko nadškofijo je potrdil generalni vikar mariborske nadškofije Janez Lesnika. Dejal je, da se Turnšek še ni odločil, kaj bo počel v prihodnje, bo »pa zagotovo ostal na ozemlju nadškofije«. »Trenutno vodi različne duhovne vaje in je precej zaposlen,« dodaja.

Že pred kratkim je predstavnik SŠK Tadej Strehovec pojasnil, da je uradni naziv Stresa in Turnška upokojeni nadškof. Nihče od njiju sicer ne bo član SŠK, ju bodo pa lahko krajevni škofi po potrebi vključili v delo škofij. Kraj, kjer bosta živela, lahko izbirata sama, prav tako, s čim se bosta ukvarjala.

Stres naj bi se neuradno v prihodnje posvečal filozofiji, ki jo je predaval, preden je postal ljubljanski nadškof. Vključil naj bi se v delo in življenje ene od skupnosti lazaristov, ki v Sloveniji delujejo v Ljubljani, Celju, Šentjakobu pri Ljubljani in Mirenskem gradu.