Štrukelj: Na znižanje plač ne bomo pristali

Jutri nadaljevanje pogajanj med vlado in javnim sektorjem. Ti nižje od predloga prejšnje vlade ne bodo šli.

Objavljeno
28. oktober 2014 17.49
Branimir Štrukelj s ključem pred vladno palačo na Gregorčičevi ulici v Ljubljani, 26.aprila 2013.
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Sindikati javnega sektorja so se na pogajalska izhodišča vlade za ukrepe v letu 2015 odzvali ustrezno in ne pretirano, meni prvi sindikalist Branimir Štrukelj.

Predsedniki in poslanci koalicijskih strank so se včeraj seznanili s spremembami proračunov za letos in prihodnje leto. Na odhodkovni strani se namreč načrtuje za 607 milijonov evrov prihrankov, v kar je vključeno tudi nadaljnje omejevanje stroškov dela v javnem sektorju. Predsedujoči SD Dejan Židan je v ponedeljek izpostavil, da za javni sektor prihodnje leto veljajo le tisti ukrepi, ki veljajo že letos. Vsi ostali bodo po njegovih zagotovilih »sprejeti le, če bodo usklajeni s socialnimi partnerji.«

Premier Miro Cerar pa je dejal, da je bil prvi odziv sindikatov na začetek pogajanj o krčenju mase plač pretiran, saj so se pogovori šele začeli.

Na te izjave se je danes za STA odzval tudi glavni tajnik Sviza ter predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Štrukelj. Po njegovem mnenju je prav ta »pretiran odziv sindikatov« vlado pripeljal do bolj razumnih pogajalskih izhodišč - vsaj tako sam razume Židanova zagotovila - in premaknil možnost pogajanj v okvir racionalnega.

Sindikati namreč vseskozi izražajo ostro nasprotovanje predlaganim vladnim ukrepom, tudi danes so nekateri vnovič poudarili, da ne dajo in niti ne morejo dati ničesar več. Vlado pozivajo k umiku »nedostojnih predlogov,« v nasprotnem primeru ne izključujejo konflikta.

Pred nadaljevanjem pogajanj z vlado v sredo sicer pospešeno pripravljajo pisni protipredlog. Konfederacija sindikatov javnega sektorja ga je uskladila danes, jutri dopoldne pa se bodo sestali še z drugo pogajalsko skupino dela sindikatov, ki jo vodi Drago Ščernjavič.

Kot je danes ponovil Štrukelj, v konfederaciji ne morejo in ne bodo šli nižje od zadnjega predloga, ki jim ga je ponudila še prejšnja vlada in ki v plače dodatno ne posega. Odprli bodo tudi vprašanje sprostitve napredovanj. Zelo verjetno bodo izrecno zavrnili tudi dodatno zniževanje števila zaposlenih v javnem sektorju.